2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Idén meghaladhatja a 8 százalékot a gazdasági növekedés

2006. október 19. 13:00, utolsó frissítés: 13:00

A gazdaság növekedése az idén akár a 8 százalékot is meghaladhatja a tavalyi 4,1 százalék után, vélte csütörtökön a szenátus pénzügyi és költségvetési bizottságának vezetője, Varujan Vosganian egy gazdasági szemináriumon. Románia hazai összterméke 136,9 milliárd lej volt a második negyedévben, reálértékben 7,8 százalékkal több a tavalyi második negyedévinél. A növekedés pedig jócskán gyorsult: az idei első negyedévben 6,9 százalékos, a tavalyi második negyedben 4,5 százalékos növekedést mértek, rendre az egy évvel korábbival egybevetve.

A második negyedévben a külkereskedelmen kívül minden más terület erős pozitív hozzájáruló volt a GDP-növekedéshez. A végfogyasztás 11,5 százalékkal (az első negyedévben 10, 2 százalékkal), ezen belül a lakossági fogyasztás 12,7 százalékkal (az első negyedévben 10,9 százalékkal) volt több az egy évvel azelőttinél. A beruházások 12,2 százalékkal gyarapodtak az első negyedévi, 11,4 százalékos éves többlet után.

Az év során a beruházások gyorsabb bővülése várható, a deficitcél növelésével összefüggésben. A június végi kormányzati felülvizsgálat szerint a román államháztartás hiánya az idén a GDP 2,5 százalékára nő a nagy közületi, főleg árvízvédelmi és más infrastrukturális beruházások miatt, a korábban ismert, 2,0 százalékos tervet meghaladva. A hiánycélt először márciusban emelték, 0,9 százalékra, az eredetileg tervezett 0,5 százalékról.

Elemzők azonban az EU-csatlakozás után - azaz jövőre - 5-5,5 százalékra várják lassulni Románia gazdasági növekedését az idei évre korábban várt 6,5 százalékról. A kormányzati előrejelzések ennél kisebb csökkenést várnak, a GDP-növekedést jövőre is 6-6,4 százalék körül valószínűsítik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS