2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Román-magyar kisvállalati tőkealapról, közös gázvezetékről tárgyalt Şereş és Kóka

2006. október 27. 11:27, utolsó frissítés: 11:27

Román-magyar tőkealap létrehozását javasolja a kis- és középvállalkozások támogatására Kóka János magyar gazdasági miniszter. Kóka Bukarestben, a gazdasági vegyesbizottság ülése után elmondta: Magyarország kész akár egymilliárd forinttal is hozzájárulni az alaphoz, amelyből tőkejuttatásként részesülnének a kis- és középvállalkozások.

A feleknek a közös kormányülésig tisztázniuk kell, hogyan és mennyi pénzből jöjjön létre ez az alap. Becslése szerint ideális lenne, ha legtöbb 100 millió eurót sikerülne összegyűjteni román és magyar cégek támogatására – mondta válaszul Codruţ Şereş gazdasági miniszter .

A két ország közös tervei között szerepel a román és a magyar földgáz- és villamoshálózat összekötése. Két ilyen projekt is folyamatban is van: az Arad-Szeged földgázvezetékről államközi megállapodás készül; a Nagyvárad-Békéscsaba magas feszültségű villamosvezeték megépítése pedig Şereş szerint 2008-ban fejeződik be.

A romániai sajtó kérdéseire válaszolva Kóka a Kék Áramlat nevű gázvezetékről kifejtette: Magyarország nem engedheti meg magának, hogy ne támogassa a Nabucco-vezetéket, a Kék Áramlatot és folyékonygáz-terminálok építését egyaránt.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország a Kék Áramlat és a Nabucco közül melyiket választja, elmondta: mivel legalább öt évnek kell eltelnie, amíg valamelyik vezeték megépülhet, Magyarország még csak vizsgálja ezt a két lehetőséget. Hozzátette: nem lát olyan szakembert, aki előre látna Oroszország, Európa és Közép-Ázsia gázkereskedelmi együttműködéséről, és már most egyértelmű választ tudna adni arra a kérdésre, hogy melyiket érdemes támogatni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS