2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ázsiai és afrikai vendégmunkásokra szorul az ország 2030-tól

2006. október 27. 12:52, utolsó frissítés: 12:59

Öreg, beteg és puszta ország lesz Románia az évszázad közepére, hacsak a kormány nem dolgozza ki sőrgősen a nemzeti demográfiai stratégiát – írja a Gândul az ENSZ Népességalapja és román képviselők közvitájáról tudósítva.

>>2050-re 16 millió lakosa marad Romániának. Fele nyugdíjas lesz

Az ENSZ legutóbbi prognózisa – miszerint a század közepére 16 millióan élnek majd Romániában – demográfusok szerint talán még optimista is, mert lehetséges, hogy még ennél is gyorsabban csökken majd a lakosság.

Az okok: a gyerekszülésre, családalapításra legalkalmasabb periódusban lévő, vagyis 26–39 éves nők egyre nagyobb arányban mennek külföldre dolgozni, mint a férfiak, és jó részük nem tér vissza az országba; súlyosabban és gyakrabban betegszünk meg, mint a többi európai; a szülők az egzisztenciális bizonytalanság miatt gyakran nem vállalnak második gyereket.

Hat éve haladta meg a 60 év fölötti népesség aránya a 15 éven aluliakét. A képviselőház munka- és szociális védelem bizottsága szerint jelenleg mintegy 3 millió román dolgozik külföldön. “Munkanélkülieink vannak, és hihetetlen, de teljes a munkaerőkrízis. 9 milliárd euró kopogtat Románia ajtaján, és nem használható fel a munkaerőkrízis miatt. Nemcsak a munkaerő vándorol el, hanem a profit is, így nehezen tartható fenn a biztosítási rendszer is” – tették hozzá a bizottság tagjai.

Jelenleg az aktív népesség valamivel kevesebb mint fele rendelkezik nyugdíjbiztosítással: kevesebb mint 5 millió a 10,5-ből. Az előrejelzések szerint abban az esetben is, ha az Unióba lépés után az országra állandó gazdasági növekedés lesz jellemző, a krízis nem oldódik meg. A magyarázat: 2007 után kerülnek be a munkaerőpiacra a korábbiaknál kisebb létszámú generációk. 2030-tól egy újabb, munkaképes, még kisebb létszámú generáció felnövekedésével délnyugat-ázsiai, illetve afrikai vendégmunkásokra szorul az ország. (gândul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS