2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Revolver-hírlapírás: vizsgálat indult Gazeta sajtótröszt vezetői ellen

2006. október 30. 16:38, utolsó frissítés: 18:02

Bűnvádi vizsgálat indult a Gazeta sajtótröszt vezetői ellen bűnszövetkezet alakítása és zsarolás jogcímén. A rendőrség ma reggel tartóztatta le a vezetőség hat tagját, akiket jelenleg a kolozsvári ügyészség szervezett bűnözéssel foglalkozó osztálya (DIICOT) hallgat ki. A letartóztatottak közt van Liviu Man, a tröszt igazgatója, illetve a Gazeta de Cluj oknyomozó részlegének a vezetője.

A Gazeta de Cluj, valamint Buna ziua Ardeal mellett több más sajtóorgánumot tömörítő tröszt vezetői ellen az a vád, hogy 2004-től kezdődően szervezett módon zsaroltak üzletembereket, politikusokat, közintézmények és helyi közigazgatási intézmények vezetőit.

A sajtósok azzal fenyegetőztek, hogy ha a személyiségek nem vásárolnak reklámhelyet a tröszt által birtokolt sajtóorgánumokban, akkor leleplező írásokat közölnek róluk. A vád szerint a bezsebelt pénzösszegek nagy részét magáncélokra használták.

A Gazeta sajtótröszt egyelőre nem kommentálta az eseményeket. Egy blogbejegyzés szerint a Buna ziua Ardeal szerkesztőségében jelen levő újságírókat ott tartották az irodákban, az újság holnap nem jelenik meg. Egyes hírek szerint a szerkesztőségi számítógépeket is lefoglalták. Kolozsvári újságírók blogos beszámolója szerint Otel és Man ellen valószínűleg azért indult eljárás, mert akcióikkal "befolyásos bukaresti személyiségeket dühítettek fel". (hotnews.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS