2022. május 23. hétfőDezső
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Greenpeace bírálja Romániát a génmódosított növények ellenőrzésének hiánya miatt

2006. november 10. 15:38, utolsó frissítés: 15:38

A Greenpeace környezetvédelmi szervezet bírálta Romániát, amiért az nem ellenőrzi a genetikailag módosított növények, köztük a kukorica és a szója termelését. A gm-növények "kikerülik a román hatósági ellenőrzést ", erre utal a " nagy méretekben folyó törvénytelen termesztésük, a magvak piaci forgalmazása és a farmok szennyezése"- olvasható.


Románia az egyetlen európai ország, ahol génmódosított szója termelése folyik és Bukarest márciusban jelentette be, hogy 2007 januárjától, az ország uniós csatlakozásától betiltja e tevékenységet. A Greenpeace szerint ezzel szemben több mint 130 ezer hektáron, a tavalyi terület kétszeresén folyik az idén a termelés.

Fennáll a veszély, hogy az ellenőrzés hiánya miatt, ha Románia belép az unióba, "szennyezett" kukorica kerülhet a tagországok fogyasztóihoz. Az Európai Bizottság a gm-termények szabályozása ügyében folytatott múlt havi tárgyalásukon úgy értékelték, hogy jelenleg az uniós tagországok fogyasztóihoz lényegében alig jut el genetikailag módosított élelmiszer. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS