2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Utolsó EP-jelentés Romániáról

2006. november 30. 18:00, utolsó frissítés: 18:00

Megszavazta az Európai Parlament csütörtökön a Románia európai uniós csatlakozásával kapcsolatos jelentését, amelynek legfontosabb elemeként magyar EP-képviselők, Gál Kinga (Fidesz-MPSZ), Tabajdi Csaba (MSZP), Szenti-Iványi István (SZDSZ) azt emelték ki, hogy a következő években is számon kérhetővé teszi az országon a vállalások teljesítését.


A Pierre Moscovici volt francia miniszter által készített jelentés üdvözli és támogatja a román EU-csatlakozást, de emellett felkéri a román hatóságokat egyebek között arra, hogy "vegyék figyelembe a magyar kisebbség elvárásait a szubszidiaritás és a kulturális önrendelkezés elveinek megfelelően, különösen az oktatás fejlesztéséhez megfelelő finanszírozás biztosításával". A képviselők újra megerősítették, hogy Románia számára követendő alapelvnek kell lennie a kisebbségek tisztelete, elismerése és támogatása, és minél előbb el kell fogadni a kisebbségi törvényt.

A jelentés szerint fel kell gyorsítani a kommunizmus alatt elvett tulajdonok visszaszolgáltatását és további intézkedések szükségesek a környezet védelme érdekében. A jelentés külön is utal ezzel kapcsolatban a verespataki aranybányára, és a szomszédos országokkal való konzultációra szólítja fel Bukarestet.

A szavazás utáni sajtótájékoztatón Gál Kinga kiemelte: a jelentés sokkal jobban felhívja a figyelmet a kisebbségi problémákra mint a korábbi dokumentumok, és leszögezi, hogy Romániának mindazt teljesítenie kell, amit az Európai Bizottság vagy az Európai Parlament az elmúlt években kért a kisebbségvédelem terén. Az eddigi bővítésekhez képest újdonság, hogy a már csatlakozott Romániát is figyelik a szóban forgó területeken - tette hozzá. Külön méltatta, hogy a jelentés felszólítja a az EU bécsi rasszizmusellenes központját is, hogy figyelje a kisebbségekkel kapcsolatos fejleményeket. Amit az EP-ben el lehetett érni, az a jelentésben benne van. Most az erdélyi magyar közösség térfelén a labda, hogy mennyire tud összefogással, határozott kiállással nyomást gyakorolni - hangoztatta Gál Kinga.

Tabajdi Csaba a vártnál pozitívabbnak mondta az eredményt. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság jelentésében rendkívül sovány a kisebbségekre vonatkozó rész, a magyarságot meg sem nevezték. Nagyon komoly garancia szerinte, hogy mindazt számon lehet Románián kérni, ami a magyar nemzeti kisebbség szempontjából, illetve a környezetvédelem szempontjából fontos.

Szent-Iványi István
emlékeztetett arra, hogy az EU-nak és azon belül az EP-nek az elkövetkezendő 2-3 évben erős eszközei vannak a romániai folyamatok ellenőrzésére, hiszen védzáradékokat iktattak a csatlakozási szerződésbe. Románia és állampolgárai számára nagy esély, hogy bekerül a unióba, de a felkészülést tagállamként kell befejeznie, és számon is fogják kérni - szögezte le. Környezetvédelmi szempontból ugyancsak fontos elemeket tartalmaz szerinte a jelentés. Úgy vélte mindazonáltal, hogy nem sikerült mindent elérni, amit a képviselők szerettek volna; hiányolta, hogy a kisebbség anyanyelvi felsőoktatásának biztosítását államilag megköveteljék Romániától. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS