2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A tavalyi rekord után idén tovább nőtt a román-magyar kereskedelem

2006. december 08. 17:53, utolsó frissítés: 17:53

A tavalyi rekord után az idén tovább bővült a román-magyar kereskedelmi forgalom, bizonyítékaként annak, hogy Románia a magyar áruk legnagyobb felvevő piaca s egyben Magyarország legjobb gazdasági partnere az Európai Unión kívül – jelentette ki az Economistul című gazdasági lapnak Bogár Ferenc, a bukaresti Magyar Nagykövetség kereskedelmi tanácsosa.

A román-magyar árucsere-forgalom 1,99 milliárd euró volt tavaly, 28,51 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az export 27,40 százalékkal, az import 29,47 százalékkal emelkedett. A növekedés az idei év első háromnegyedében folytatódott, a gazdasági és kereskedelmi minisztérium adatai szerint a forgalom 1,86 milliárd eurót tett ki. Ennek alapján Bogár úgy becsüli, hogy 2006-ban a kétoldalú kereskedelem meg fogja haladni a 3 milliárd eurót.

A Romániába irányuló magyar export főként feldolgozó ipari termékekből és berendezésekből áll, az élelmiszerek részesedése csökkent az elmúlt két évben.

A szeptember végéig rendelkezésre álló statisztikák szerint a Romániában vegyes vállalatok létrehozatalára fordított magyar tőke értéke 340 millió eurót ért el, s ezzel Magyarország a 13-ik helyen áll a külföldi befektetők sorában. Romániában több mint 6000 román-magyar vegyes vállalat működik.

Bogár tájékoztatása szerint a legtöbb tőkét a bankszektorban, a gyógyszeriparban, illetve az autóalkatrész-forgalmazásban fektették be a magyar cégek, a MOL a második legnagyobb szereplő az üzemanyag-forgalmazásban. (economistul, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS