2021. március 7. vasárnapTamás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megvan az EP-választási törvény. Májusban esedékes a voksolás

2006. december 21. 10:26, utolsó frissítés: 10:26

A képviselőház plénumában tegnap elfogadták az európai parlamenti (EP) választásokat szabályozó törvénytervezetet. A döntéshozó kamarában a jogszabálytervezetet 270 igen, 7 nem és 21 tartózkodó szavazattal fogadták el. A törvény értelmében az EP-szavazást egységes választókerületben, zárt pártlistán bonyolítják le, a parlamenti küszöb pedig 5 százalék. Az EP-képviselői minőség összeférhetetlen lesz a román parlamenti képviselői státussal, illetve a kormánytagsággal – számol be a Krónika című napilap.


A választások időpontját kormányhatározatban állapítják meg, a szavazás időpontját lebonyolítása előtt legkevesebb 90 nappal szükséges kitűzni. A törvény lehetővé teszi az egyéni jelöltállítást, a pártlistákon azonban nem szerepelhetnek független jelöltek. Az európai választásokon bármely politikai párt, kisebbségi szervezet, politikai vagy választási szövetség jelöltetheti magát. Az EP-képviselői jelölés benyújtásához a politikai pártoknak országos szinten legkevesebb 200 ezer támogató aláírást, a független jelölteknek pedig 100 ezer aláírást kell felmutatniuk.
Noha az EP-képviselői mandátum 5 évre szól, 2009-ben az EU tagállamaiban újabb EP-választásokat tartanak, akkor a szavazásra jogosult állampolgárok szavazókártyákkal járulnak majd az urnákhoz.

Az EP-választási törvény mielőbbi elfogadását a kormány egyik elsődleges célkitűzésének tekintette, annak érdekében, hogy május 13-án megtarthassák a szavazást, miután a politikai pártok vezetői ezt az időpontot tartották legalkalmasabbnak a választás lebonyolítására. A tagállamok képviselőinek létszámát az Európai Unió Tanácsa több kritérium alapján határozza meg, ezek közül legfontosabb az államok lakosságának létszáma. Románia jelenleg a hetedik helyen áll a EU-ban lakosságának létszámát tekintve. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS