2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A román és bolgár vendégmunkások rohamától tartanak a ciprusiak

2007. január 03. 10:33, utolsó frissítés: 10:33

A ciprusi szakszervezetek kedden aggodalmukat fejezték az Európai Unió két új tagállamából, Romániából és Bulgáriából érkező dolgozók esetleges rohama miatt. Ciprus egyike azon kevés EU-tagoknak, amelyek nem vezettek be korlátozásokat a romániai és bulgáriai munkavállalók számára, a szakszervezetek így tartanak a konkurenciától, főként az alacsony bérezésű szakmákban.

Már mintegy 5000 bolgár és román állampolgár dolgozik Cipruson, főként az idegenforgalomban és az iparban, és a szakszervezetek számításai szerint ez a szám 2007-ben megduplázódhat. Nikosz Mojszeosz, a Szek szakszervezeti szövetség főtitkára szerint a "ciprusiaknak számítaniuk kell arra, hogy ezekből az országokból érkező munkavállalók állnak a helyükre". A szakszervezeti vezető a közszolgálati rádióban hasonló korlátozások elfogadását szolgalmazta, mint amilyeneket a többi EU-tagországban már bevezettek.

A Peo szakszervezeti szövetség nem annyira a vendégmunkások, mint inkább a hazai munkafeltételek miatt aggódik. - Tapasztalatból tudjuk, hogy egyes munkáltatók arra használják a külföldi munkaerőt, hogy kijátsszák a munkaszerződések feltételeit" - fejtette ki Pambisz Küritisz.

A munkáltatók rémhíreknek minősítik az aggodalmakat, emlékeztetve, hogy a szigetországban szinte teljes a foglalkoztatás. A munkáltatók szövetségének igazgatója, Mihalisz Pilikosz inkább a ciprusi gazdaság külföldi munkaerő-igényére helyezte a hangsúlyt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS