2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

219 szakmában vállalhatnak munkát a román és bolgár állampolgárok Magyarországon

2007. január 03. 10:56, utolsó frissítés: 10:56

Románia és Bulgária európai uniós tagságának első két évében 219 szakmában kapnak automatikusan munkavállalási engedélyt Magyarországon a két ország állampolgárai - közölte a kormányszóvivő. A két ország csatlakozása utáni első két évben 219 olyan szakmában, ahol munkaerőhiány van - ilyen például az élelmiszeripar, a textilipar, az építőipar vagy az egészségügy - a román és a bolgár munkavállalóknak kérniük kell ugyan a munkavállalási engedélyt, de azt automatikusan meg is kapják - írta közleményében Danks Emese, hozzátéve, hogy az eredetileg 140 szakmát tartalmazó lista jórészt az RMDSZ javaslatára bővült ki.

A Romániából, illetve Bulgáriából érkező gyakornokok és a szezonális munkavállalók számára fennmarad az eddigi kvótarendszer, vagyis országonként 700 gyakornok, illetve 8.000 szezonális munkás dolgozhat Magyarországon.

Azokon a területeken, ahol nincs szükség többletmunkaerőre, a nyitás csak folyamatosan, egy-egy szektor változó munkaerő-igényét figyelembe véve valósulhat meg. Az ütemezett nyitás szabályait a tapasztalatok alapján a kormány egy év múlva újra áttekinti, és ha szükséges, akkor változtat a feltételeken. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS