2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

16 év alatt 280-ról 8-ra csökkent a román flotta

2007. január 03. 11:27, utolsó frissítés: 11:59

Az 1990-es állapothoz képest, amikor 280 hajón lobogott a román trikolór, napjainkra már csak nyolc hajózik a piros-sárga-kék színek alatt – közölte Paul Brânza, a Román Hajózási Hatóság (ANR) vezetője. Szerinte a drámai csökkenés elsősorban pénzügyi okokra vezethető vissza: a flotta döntő hányadát privatizálták, mert a hajók állami üzemeltetése gazdaságtalannak bizonyult.

A fennmaradt nyolc hajó azonban a legszigorúbb előírásoknak is megfelel: hazai és külföldi kikötőkben egyaránt ellenőrizték őket, és sem műszaki, sem környezetvédelmi szempontból nem találtak kivetnivalót bennük - számol be a Wall-Street.ro gazdasági portál.

Az ANR vezetője szerint sokat javítana a helyzeten, ha – Ciprushoz vagy Saint Vincent-hez hasonlóan – a kormány is kedvezményes adókkal segítené a hajók romániai bejegyzését. Jelenleg a hajózási cégeknek 16 százalékos nyereségadót kell fizetniük Romániában, míg a mediterrán szigetországban például – nyereségtől függetlenül – egyszeri, 2500-4000 eurónyi befizetéssel letudható az éves adó-kötelezettség. (wallstreet.ro, menedzsment fórum)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS