2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lapszemle: a Băsescu-Tăriceanu ellentét jegyében zajlott az EU-csatlakozás ünneplése

2007. január 03. 16:18, utolsó frissítés: 16:18

Traian Băsescu államfő és Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök politikai versengése még az ország uniós csatlakozását jelentő szilveszter-éjszakán sem szünetelt – zámoltak be a mai országos napilapok, tudósítva arról, hogy Băsescu "elszipkázta" a külföldi meghívottakat a kormány által rendezett ünnepségről.

A kormány a Forradalom terén szervezett ünnepséget, a külföldi meghívottak oda voltak hivatalosak. Az ott található Atheneum Hallban lezajlott esti koncert és a miniszterelnök által adott fogadás után a téren a külföldi vendégek maguk is részt vettek volna az "Öröm Horájában". Csakhogy a koncert után a program váratlanul változott - írták újabb "politikai incidensként" tálalva az ügyet a lapok.

A külföldi vendégeket ugyanis a szervezők nem a Forradalom térre, hanem a másik ünnepség színhelyére, az Egyetem terére kísérték, ahol Traian Băsescu volt a főszereplő. Így a vendégek nagyobbik része - köztük Josep Borell, az Európai Parlament elnöke, Göncz Kinga magyar, Frank-Walter Steinmeier német, Ivailo Kalfin bolgár és Per Stig Moller dán külügyminiszter - a Băsescu-rendezvényen volt jelen.

Tăriceanu a "saját" ünnepségén csak liberális pártjának minisztereit, illetve Olli Rehnt, az EU bővítési biztosát és Graham Watsont, az európai liberálisok elnökét tudhatta maga mellett, a beharangozott "Öröm Horája" pedig elmaradt. Az Evenimentul Zilei újságírója pedig úgy fogalmazott: Tăriceanu és Băsescu külön-külön csatlakozott az unióhoz.

A sajtó szerint ez a "protokolláris fordulat" is a Băsescu-Tăriceanu ellentét egyik látványos megnyilvánulása volt. "Még az integráció éjszakáján is széthúzás volt közöttük" - írta a címlapon az Adevărul című napilap, megállapítva: a két politikus ellenségeskedése folytán Bukarestben "két konkurens szilvesztert" rendeztek. A két politikus azért versengett egymással, hogy mindegyik önmagát reklámozza az integráció hőseként - érzékeltette a lap.

A Cotidianul is azt fejtegette tudósításában, hogy az államfő gyakorlatilag "elszipkázta" a külföldi vendégeket a miniszterelnöktől, információk szerint pedig a koncert után maga Mihai-Răzvan Ungureanu külügyminiszter "irányította" a vendégeket az Egyetem-térre. A román diplomácia vezetője ugyanakkor e lapnak cáfolta a "hátsó szándékot", rosszindulatú értelmezésnek nevezve a sajtóban írtakat.

Egyes lapok szerint miközben Băsescut megtapsolták és beszédét üdvrivalgás kísérte, Tăriceanut szilveszteri beszéde közben "kifütyülték". A fültanúk azonban hallhatták: valójában csak elvétve fütyültek néhányan a nagy tömegben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS