2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Háromszorosára nőtt négy év alatt a román-magyar kereskedelem

2007. január 03. 16:52, utolsó frissítés: 16:52

A román–magyar áruforgalom értéke megháromszorozódott, vagyis a 2002. évi egymilliárd euróról 3 milliárd euróra nőtt az elmúlt négy évben - jelentette ki a romániai gazdasági tárca államtitkára ma Egerben. Demeter Attila a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara újévi ülésén hangsúlyozta: ez a lendület alapot teremt arra, hogy Románia európai uniós csatlakozását követően egyre dinamikusabban bővüljenek a kétoldalú gazdasági kapcsolatok.


Az új tagország elsősorban a gyógyszer-, a fém- és az építőipar, a fafeldolgozás, a járműgyártás, illetve a dunai és a fekete tengeri kikötőkhöz kapcsolódó fejlesztések területén várja a befektetőket - tette hozzá a politikus. Közlése szerint Románia viszonylag nagy méretű, 22 milliós piaca vonzó lehet a külföldi, közöttük a magyar befektetések számára.

Az elmúlt években felfigyelt a tőke az országra - mutatott rá, hozzátéve: ennek eredményeképpen évi 5 milliárd eurós szintre bővültek a működőtőke-beruházások, és jelenleg már meghaladja a 25 milliárd eurót a külföldi befektetések összege. A magyar vállalkozások 345 millió eurónyi tőkét ruháztak be Romániában - tette hozzá az államtitkár. Demeter Attila kifejezte reményét, hogy a jövőben Románia uniós csatlakozása nyomán a román és magyar vállalatok közös projektekkel pályázhatnak az Európai Unió pénzügyi alapjaira.

Radeczky Jenő, a kolozsvári székhelyű Román-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a továbbiakban közölte, a román-magyar vegyes vállalatok száma eléri a 6 ezret Romániában, és Magyarország a 13. legnagyobb befektető az országban.

A kétoldalú árucsere 28,5 százalékkal növekedett az elmúlt két évben. A magyar export 29,5 százalékkal, a Magyarországra irányuló román kivitel pedig 27,4 százalékkal bővült ez alatt az idő alatt - mondta a kamarai elnök. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS