2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Kossuth az emberiesség ellen követett el merényletet”

2007. január 04. 11:02, utolsó frissítés: 11:05

„Marosvásárhelyen Kossuth Lajos neve sérti a román nemzeti önérzetet” – többek között erre hivatkozott az a törvényszéki bíró, aki helyt adott az Avram Iancu Hazafias Egyesület keresetének, és megsemmisítette a marosvásárhelyi önkormányzat egyik tavalyi határozatát, melyben a Călăraşilor utcát Kossuth Lajos utcára keresztelte át.

A törvényszéki döntés indoklását az elmúlt napokban juttatták el a marosvásárhelyi városházára. Az ítélet egyébként még nem jogerős, és az önkormányzat várhatóan fellebbez ellene.

A törvényszéki bíró az önkormányzati határozat elvetését Kossuth Lajos cselekedeteinek ellentmondásos voltával indokolta. Voltaképpen elfogadta a pert indító Avram Iancu Hazafias Egyesület kifogásait, melyek szerint a magyar forradalom kulcsfigurája lényegében az emberiesség ellen követett el merényletet.

A nacionalista egyesület vádjai szerint Kossuth negyvenezer erdélyi románt megöléséért és háromszáz település feldúlásáért felelős. Az önkormányzatot ügyvédként képviselő Kerekes Károly parlamenti képviselő úgy vélte, az a bíró, aki így indokolja döntését, vagy nem ismeri a törvényeket, vagy a per kezdeményezőinek a befolyása alatt tevékenykedik. Kijelentette, kéri a per áthelyezését egy másik városba, ahol elfogulatlan ítéletre számíthat.

Hazugságnak nevezte a bírónő vádját az InfoRádió által megkérdezett történész. Kovács Emőke szerint nem 40 ezer, hanem 6000 románt öltek meg a magyarok 1848-ban, ehhez viszont semmi köze nem volt Kossuth Lajosnak. A történész hozzátette: éppen a volt pénzügyminiszter ragaszkodott ahhoz, hogy a románok megkapják a kisebbségi jogokat. (inforádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS