2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tízmilliárd eurónyi külföldi tőkebefektetés érkezhet idén az országba

2007. január 04. 13:21, utolsó frissítés: 13:21

Az uniós tagság első évében Románia mintegy tízmilliárd euró külföldi tőkebefektetésre számíthat, nagyrészt uniós cégek részéről. Szakértők főleg az infrastruktúra, a szállítás és az energiaipar fejlesztésében várnak élénkülő befektetéseket, és az elektronikai kiskereskedelem és a biztosítás terén is jó lehetőségeket látnak az uniós cégek számára a román piacon. A külföldi befektetésekre szakosodott ügynökség a zöldmezős beruházások jelentős növekedését várja.

2005-ben mintegy 4 milliárd euró közvetlen külföldi tőkebefektetés érkezett Romániába, a 2004-es 5 milliárd euró után. Tavalyi adat még nem áll rendelkezésre. A fő befektető tavalyelőtt Ausztria volt, elsősorban a BCR bank 61,88 százalékának privatizációja nyomán: a pályázatot 2005. decemberben, 3,75 milliárd euróval, az osztrák Erste Bank nyert meg. A befektetők sorában Ausztriát Hollandia követi, 2 milliárd euróval, majd Németország következik, közel egymilliárddal. Németország után Görögország, Olaszország és Törökország a sorrend. A fő befektetési területek a bankok és az infrastruktúra voltak.

Egyébként a kelet-európai külföldi befektetések túlnyomó része, 26 milliárd euró, tavalyelőtt a térség nyolc, újonnan uniós taggá vált országára jutott, ez 20 százalékos növekedés volt 2004-hez képest. Észtország, Litvánia, Szlovákia, Csehország és Magyarország jutott a nyolcak közül a legnagyobb összegekhez, Lettország, Lengyelország, Szlovénia kisebb vonzerőt gyakorolt a bécsi Nemzetközi Összehasonlító Tanulmányok Intézete (WIIW) kimutatása szerint.

A térségbe áramló befektetésekhez jelentős várakozásokat fűznek a külföldi beruházók, és ezek a várakozások általában teljesültek is: hozamuk 10-12 százalékos volt, azonban a beruházások rendszerint csak 3-5 év után érik el a nyereséges szintet. A WIIW jelentésében megállapítja, hogy a befektetések éves ingadozását alapvetően a nagyobb privatizációs akciók ideje befolyásolja. Az ipari telephelyekért folyó versengésben az új EU tagországok között Lengyelország, Csehország és Magyarország, valamint Románia számít a főszereplőnek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS