2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemkívánatosnak tartja a BBTE-n kialakult helyzetet Leonard Orban többnyelvűségért felelős EU-biztos

2007. január 04. 13:50, utolsó frissítés: 13:50

Nemkívánatosnak nevezte a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen kialakult helyzetet a Krónika napilapnak adott nyilatkozatában Leonard Orban, Románia január elsejétől tisztségébe lépő, a többnyelvűségért felelős EU-biztosa, aki szerint a BBTE ügyére egyedül a párbeszéd hozhat megoldást. Noha a bukaresti technokrata ma hivatalosan is elfoglalja brüsszeli bársonyszékét, a lap érdeklődésére csak általánosságban, személyes véleményét hangsúlyozva fejtette ki álláspontját a többnyelvű feliratok hiánya miatt kialakult, nemzetközi visszhangot keltett konfliktus kapcsán.

„Nemkívánatos helyzet alakult ki a BBTE-n, amelyre kizárólag a párbeszéd, és nem a feszültségteremtő intézkedések útján lehet megoldást találni. Általában véve minden olyan intézkedés nemkívánatos, amely feszültséget teremt, ám a Kolozsvárt történt konkrét lépésekről nem kívánok véleményt mondani. Azt azonban elmondhatom, hogy a feszültségkeltő döntések nem járulnak hozzá egy multikulturális, többnyelvű közeg működéséhez” – válaszolta az uniós biztos arra a kérdésre: szerinte a többnyelvű feliratok mellett síkra szálló Bolyai Kezdeményező Bizottság képviselőinek akciója, vagy a táblák elhelyezése miatt született kirekesztő rektori intézkedés vezetett az általa nemkívánatosnak nevezett helyzethez.

Orban leszögezte, az Európai Parlament magyar képviselőinek felkérése ellenére az általa vezetett brüsszeli tárcának nem áll módjában kivizsgálni a kolozsvári felsőoktatási intézményben uralkodó állapotokat, mindössze annyit tehet, hogy az illető tagállam – esetünkben Románia – hatóságaitól kér tisztázást az ügyben. Mint mondta, szélesebb kontextusban kell vizsgálni az erdélyi magyar közösségnek az önálló állami magyar egyetem létrehozását célzó igényét.

„A legjobb megoldásnak ebben az esetben is a párbeszédet tartom. Ez vezethet oda, hogy teljesítjük az egyik fél méltányos követelését, másrészt pedig tiszteletben tartjuk a másik fél érzékenységét” – hangsúlyozta Románia EU-biztosa. Hozzátette: Románia rendszerváltás utáni korszaka is azt bizonyítja, hogy feszültségekkel terhes, ellentmondásos helyzetekből csak párbeszéd útján születtek megoldások. „Amikor nem létezett dialógus, a dolgok egy tapodtat sem haladtak előre” – szögezte le kérdésünkre az Európai Bizottságban a nyelvi sokszínűségért felelős miniszter. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS