2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kizárta a Partiumi Keresztény Egyetem az Árus-ügyben akciózó diákvezetőt

2007. január 04. 19:29, utolsó frissítés: 19:29

Az egyetem "presztízsének rombolása" és "közösségromboló tevékenység" miatt kizárta a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) kari tanácsa Szabó Attilát, az Erdélyi Magyar Hallgatói Önkormányzatok Konferenciájának elnökét. A harmadéves szociológus hallgató és az egyetem diákszervezetének vezetői azért kerültek ellentétbe az oktatási intézmény vezetőivel, mert sérelmezték, hogy megszüntették Árus László kollégiumi lelkész állását. Árus egyszemélyben a PKE Arany János Kollégiumának igazgatója volt.

Szabó és társai július-szeptember között levelekben és online aláírásgyűjtés-szervezéssel próbálták meggyőzni az egyetemet fenntartó Királyhágómelléki Református Egyházkerület intézményeit, illetve Tőkés László püspököt arról, gondolják át a döntést. Szabó Attila emellett a emhok.extra.hu honlapon publikussá tette az egész, a témába vonatkozó levelezést.

A PKE vezetőtanácsa arra hivatkozott az ügyben, hogy a döntést a kollégiumi lelkészi állásról az egész egyetem átvilágítása előzte meg. Árus munkaszerződése október végéig volt érvényes, majd a püspök a 150 fős vedresábrányi gyülekezet élére nevezte ki (Bihar megye, Érmelléki Református Egyházmegye).

Szabó kapcsán a PKE egyetemi kancellárja november 7-én kezdeményezte az etikai eljárás megindítását. Az egyetem etikai bizottsága egy hét múlva tartott ülést, melyen a szociológus hallgató – szerkesztőségünkbe eljuttatott levele szerint – kifogásolta, hogy a testület egyoldalúan dokumentálódott. Újabb ülésre nem került sor; a PKE kari tanácsa többségi szavazással december 13-án kizárta az egyetemről Szabót.

Egy nap múlva a rektori tanács azonnali hatállyal felbontotta tanulmányi szerződését, és "tekintettel közösségromboló tevékenységére", elrendelte "az egyetem és a kollégium területéről való kitiltását." A PKE szenátusa a döntést helybenhagyta, és úgy december 15-én módosította az egyetemi chartát, melynek új szövege szerint "nem lehet az akadémiai közösség tagja olyan személy, akinek előző jogviszonya az egyetemmel fegyelmi okok miatt szűnt meg". (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS