2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A polgármesterek közel harmada hagyta el tavaly pártját

2007. január 05. 11:26, utolsó frissítés: 11:26

A romániai polgármesterek 27 százaléka lépett ki tavaly abból a pártból, amelynek kötelékében elfoglalta tisztségét, és lépett be többnyire valamely kormánypártba – derül ki a Közpolitikai Intézet (IPP) csütörtökön nyilvánosságra hozott elemzéséből. Kiderült, 2004 júniusa és 2005 decembere közötti időszakban ez az arány 12 százalékos volt.

Az IPP szerint a 2006. június 22-én hozott törvény, amely a 2004/393-as törvényt módosítja és bünteti a mandátum idején az egyik politikai pártból a másikba vándorló politikusokat meggyorsította a politikai migrációt a törvény életbe lépésének pillanatáig. Az intézet rámutat, hogy legfőként a törvénytervezet kezdeményezői, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Párt (PD) használta ki a politikai migráció előnyeit, és főként a törvény életbe lépése előtti napokban vonzott alakulatukba sok polgármestert és helyi tanácsost.

A PD 99 polgármestert fogadott be a választások utáni évben, a második évben pedig 331 polgármester felvételét hagyta jóvá. Jelenleg 786 polgármestere van, ezeknek csak 47,7 százaléka jutott mandátumhoz 2004-ben a demokraták listáin.

Az IPP rámutatott, hogy az igazi nagy gondok ezentúl kezdődnek: a politikusok a jogszabály ellenére megtalálják a módját a migrációnak. Vannak például olyan a polgármesterek, akik hivatalosan nem nyújtják be felmondásukat, de tevékenységükben egy másik politikai alakulat elveit követik. 2006 végén, miután a törvény már életbe lépett, a politikai pártok vezérei nyilatkozataik ellenére folytatták a harcot a polgármesterekért, állítja az IPP.

Mivel országszerte észrevehető, hogy bizonyos polgármesterek más politikai pártok érdekei szerint cselekednek anélkül, hogy pártjukból kilépnének, az IPP úgy véli, a jövőben a migráció a legalitás álarca mögött fog működni. A jelenség a korrupció ügyében is működik: a politikai osztály látszólag jogszabályokkal lép fel a jelenség ellen, de ez mégis folytatódik, mutat rá az IPP.

Az intézmény aggodalmát fejezte ki egyes politikai pártok, de főleg a PNL visszaélései miatt, amellyel kizár a pártból minden olyan helyi és megyei tanácsost, aki kritikusan viszonyul a párt vezetőségéhez. Ezek a politikai migráció törvénye értelmében elveszítik az önkormányzatban betöltött tisztségüket is. Szerintük pedig éppen ez bizonyítja hogy mennyire függ a román közigazgatás a politikai pártoktól. (mediafax, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS