2021. aug. 3. keddHermina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Áprilistól zöldadót kell fizetni az elektronikai cikkek után

2007. január 08. 14:16, utolsó frissítés: 14:16

Áprilisától megadóztatják az elektronikai hulladékokat. A 2006 áprilisában megalakult EcoTic közhasznú egyesület – melynek jelenleg 66 romániai nagyvállalat a tagja – gőzerővel készül az új feladatok ellátására – olvasható a Cotidianulban.


A különféle, elektromossággal működő háztartási gépek és szórakoztató elektronikai eszközök árába három hónap múlva beépítendő, tételenként 50-70 lejt is elérő környezetvédelmi adó bevezetését egy 2002-es uniós irányelv teszi kötelezővé, és Romániában másfél évvel ezelőtt kormányhatározattal rendelték el - tájékoztatja az érdeklődőket Valentin Negoiţă, az EcoTic elnöke.

A zöldadó ugyanakkora lesz, mint az EU többi tagállamában, tehát nem veszik figyelembe a bérszínvonal európai átlag alatti mértékét. Az elektronikus hulladék újrahasznosítását, illetve ártalmatlanná tételét a gyártók vagy a forgalmazók is elvégezhetik, s ebben az esetben nem kötelező az EcoTichez fordulniuk - tette hozzá Negoiţă. A számlákon külön jelezni kell a zöldadó mértékét. A jogszabály értelmében minden húszezer lakosnál nagyobb településen létre kell hozni legalább egy begyűjtési és újrahasznosítási pontot.

Szakértői becslések szerint Romániában évente 300-350 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik, ami - a gazdaság erősödésével párhuzamosan - a jövőben növekedni fog.

Magyarországon 2005-ben komolyabb fennakadás nélkül indult el az e-hulladékok visszagyűjtése. Ott jelenleg évente mintegy 130 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik, az újrafeldolgozási arány megközelítőleg 18 százalék, amelyet 2007 végére 60 százalékra szeretni emelni az állam. (cotidianul, mfor.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS