2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Stolojan is sáros egy líbiai üzemanyagbizninszben?

2007. január 11. 16:31, utolsó frissítés: 16:31

Azért nem érdeklődnek a román hatóságok a Franciaországban vizsgált üzemanyagbiznisz részletei iránt, mert Ion Iliescu és Theodor Stolojan is érintett az ügyben – véli Marius Oprea jelenkor-történész. Adrian Costea a '90-es évek elején szállított jelentős mennyiségű üzemanyagot Líbiából Romániába; akkor Stolojan volt a kormányfő, és Iliescu töltötte be az államfői tisztséget.


Líbia akkor kereskedelmi embargó alatt állt. A gázolaj árát pénzmosási akció révén fizették ki – a pénz egy világbanki kölcsönből származott, állítja a történész. Lemondása után Stolojan a Világbank alkalmazottja lett.

"Nehéz felfogni, hogy a román államnak miért nem áll érdekében visszaszerezni azt a pénzt, amivel Costea megrövidítette az államkasszát. Costea francia igazságszolgáltatás munkája révén kerül bíróság elé, de a román állam kárára követett el csalást. Nem lehet másra következtetni, mint arra, hogy bizonyos múltbeli kapcsolatok a mai napig igen erősek Romániában, és Adrian Costea Stolojan kormányfő tudtával üzletelt Romániában" – nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek Oprea. (mfax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS