2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

2011-2012-ben bevezetheti Románia az eurót, véli egy brit befektetési bank igazgatója

2007. január 12. 17:12, utolsó frissítés: 17:12

Értékelte a román gazdaság állapotát és a példa nélküli erősödésen átment lejt a Román Nemzeti Bank (BNR) által szervezett nemzetközi konferencián Andrew Crockett, az amerikai JP Morgan Chase International befektetési bank igazgatója. A szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy Romániában Magyarország előtt, már 2011-ben vagy 2012-ben legyen euró - számol be a Ziarul Financiar gazdasági és pénzügyi napilap.


"Az euró bevezetése kiváló célkitűzés, és szerintem meg is felel a román pénzügyi stabilitási politika realitásainak" - jelentette ki Andrew Crockett, aki hozzátette: az eddigi gyakorlat szerint az eurózónába belépő államok stabilitást és hitelességet vártak az európai monetáris rendszertől; a Romániához hasonló államoknak azonban fordítva kell gondolkodniuk: először önmaguknak kell megteremteniük a stabilitást és a hitelességet, csatlakozásuk a valutaunióhoz csak ezt követően történhet meg.

A JP Morgan elnöke szerint – aki korábban a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) a vezérigazgatója is volt – Romániának még öt-hét évig folytatnia kell az infláció csökkentésére és stabilizálására irányuló erőfeszítéseit az euró bevezetése előtt.

A brit állampolgárságú Crockett nem titkolta, hogy annak idején a brit euró bevezetésének élharcosa volt. Nem rajta múlt, hogy a londoni kormány végül elvetette az ötletet és megmaradt a fontsterlingnél. (zf, menedzsment fórum)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS