2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kétnyelvű feliratok: Szent-Iványi szerint Ungureanu csak fokozta a zavart

2007. január 26. 11:26, utolsó frissítés: 11:26

Fokozta a zavart a Babes-Bolyai egyetem többnyelvű feliratainak kérdésében Mihai-Răzvan Ungureanu román külügyminiszter magyar kollégájához intézett levele – vélte Szent-Iványi István (SZDSZ) európai parlamenti képviselő csütörtökön Brüsszelben kiadott közleményében.


Magyar kollégájának írt válaszlevelében Ungureanu úgy fogalmazott, hogy a Babes-Bolyai egyetem szenátusa által a többnyelvű feliratok elhelyezésére vonatkozó határozat még nincs érvényben, annak rendelkezéseit 2007. július 1-jétől kell alkalmazni. Cristina Nistor, az egyetem szóvivője azonban úgy nyilatkozott, hogy a szenátus nem hozott ilyen határozatot, a román külügyminisztérium illetékesei pedig nem konzultáltak az egyetemmel a levél megírása előtt.

Ideje, hogy tisztán lássuk: van-e akarat az egyetem vezetésében a többnyelvű feliratok elhelyezésére, és van-e akarat a román kormányzatban, illetve a többnyelvűségért felelős biztos részéről, hogy hozzájáruljanak a kialakult helyzet minden fél számára elfogadható rendezéséhez – fogalmazott Szent-Iványi István. Az évek óta tapasztalható jogbizonytalanság nem jó előjel Románia vállalt európai integrációs kötelezettségeinek teljesítése szempontjából sem – tette hozzá.

Leszögezte azt is, hogy a levél fényében még nagyobb érdeklődéssel várják Leonard Orban többnyelvűségért felelős európai biztos válaszát megkeresésükre. Szent-Iványi, továbbá Bronislaw Geremek lengyel, Henrik Lax finn és Karin Resetarits osztrák liberális EP-képviselők január 18-án levélben fordultak az új román biztoshoz a kolozsvári egyetemen kialakult helyzettel kapcsolatban.

A levelet jegyző EP-képviselők szerint az egyetem eljárása ellentétes az európai értékekkel, illetve Románia és a Babes-Bolyai egyetem vállalt célkitűzéseivel. Arra kérik a többnyelvűségért felelős biztost, hogy személyes befolyását felhasználva segítsen minden szereplő által elfogadható megoldást találni az egyetem multikulturális jellegének érvényesítésére, illetve a kizárt oktatók visszavételére. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS