2021. aug. 3. keddHermina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Feltételekkel, de indul Tőkés László az EP-választásokon

2007. február 03. 19:16, utolsó frissítés: 22:47

A ma esti marosvásárhelyi sajtótájékoztatón tett bejelentése nem meglepő, miután a Királyhágómelléki Református Egyházkerület igazgatótanácsa biztosította támogatásáról.


A meglepő az volt, hogy a püspök nem várta meg az RMDSZ soron következő SZKT-ülését, ahol érdemben megtárgyalhatták volna javaslatát, miszerint abban az esetben nem indulna, ha a jelenleg negyedik helyen levő Sógor Csabát biztos befutó helyre avanzsálja a testület. Tőkés cinikusnak nevezte, hogy az RMDSZ eddig nem válaszolt javaslatára, és időpocsékolásnak értékelte a további várakozást.

Fontos momentum, hogy ma este Tőkés László feltételhez kötötte indulását, s ezt többször, erős nyomatékkal elismételte:

"– Hogy elvállaljam, annak egyetlen feltétele van, hogy tudjanak összefogni azok, akik jelöltek. Én a nemzet érdekében vállalom a jelöltetést, azonban akkor, ha jobboldalon nem lesz megfelelő egység, nincs értelme alternatívát állítani. Nagy valószínűséggel vállalom, de ehhez teljes összefogásra van szükség.

Nem titok, hogy az RMDSZ annyira monolitikus egyeduralomra tört, hogy szétverte a nemzeti oldalt. Ez a megosztottság ma is jellemző a nemzeti oldalra, ezért fogalmaztam feltételesen. Nem vagyok hajlandó egy marakodó nemzeti oldal képviselője lenni. Remélem, ez letisztázható. Az egységnek teljes elvi, eszmei és akció-egységet kell jelölnie"
– magyarázta.

Tőkés fenntartásainak hátterében az az ellenétét áll, amit a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Fodor Imre – aki szintén részt vett a sajtótájékoztatón –, kezdetben tagadott, majd elismert. Így fogalmazott: "az SZNT vezetőségének egy része negatívan kezelte ezt a dolgot, ott még vannak kérdőjelek". A háttérben az áll, hogy a Magyarok Világszövetségéhez közel álló SZNT-sek csoportja vehemensen ellenzi Tőkés jelölését.

Tőkés László a Transindex kérdésére elmondta, még korainak tartja arról beszélni, hogy amennyiben bejut, melyik EP-frakcióba lép be. Ami a programját illeti, azt válaszolta, hogy jelölése annyira friss, hogy programjának egyelőre csak elemei vannak meg. Arról, hogy ki lesz a kampányfőnöke, szintén korainak tartotta hogy nyilatkozzon. Információink szerint Tőkésnek két kampányfőnöke lesz, egy partiumi, Szilágyi Zsolt személyében, és egy székelyföldi, akiről még nem született döntés.

Képviselősége esetén helyét jelenlegi püspökhelyettes venné át – mondta Tőkés, aki arról számolt be, hogy a mai napon tovább folytatódik az aláírásgyűjtéssel kapcsolatos szervezési kérdések tisztázása.

A láthatóan fáradt és gondterhelt püspök elismételte az RMDSZ-szel kapcsolatos bírálatainak egy részét és többször is bírálta Markó Bélát. Beszámolt arról is, hogy a 2004-es választásokkor egy bulgár és egy horvát jelöltre adta le voksát. Úgy fogalmazott, úgy tekint magára, mint aki az autonómia ombudsmanja lehetne az EP-ben. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS