2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Liiceanu a válságról: "rothadt az alkotmány szíve"

2007. február 07. 18:35, utolsó frissítés: 18:35

"Nem a politikai elit önmagában a hibás a mostani válságért, hanem az alkotmány, ami a legrosszabb Európában" – jelentette ki Gabriel Liiceanu filozófus az egyik befolyásos civil szervezet, a Társadalmi Dialógus Csoport (GDS) bukaresti tanácskozásán. A Humanitas kiadó igazgatója szerint tévedés állandóan a politikusok személyes hibáival magyarázni a válságot. Liiceanu szerint a rendszerváltás óta konfliktus van a mindenkori államfő és miniszterelnök között, tehát "rothadt az alkotmány szíve".

A zavart az okozza, hogy az államfőt saját programja alapján közvetlenül választják meg, de elképzelései végrehajtására nem álhat rendelkezésére az az apparátus, ami lényegében a kormány. Liiceanu szerint a kérdést csak alkotmányos reformmal lehet megoldani, és népszavazással kéne eldönteni, parlamenti vagy elnöki köztársaság a kívánatos. A tanácskozáson Liviu Popescu jogászprofesszor azt hangoztatta, jelenleg "az elnök legitimitás szempontjából óriás, hatáskör szempontjából törpe".

Az új alkotmányt a nemzetgyűléssé átalakult parlament 1992-ben fogadta el, hosszas vita után reformjára 2003-ben került sor, melyet népszavazás szentesített.

A GDS tanácskozásán a liberális pártból kivált PLD egyik politikusa azzal érvelt, hogy "érzése szerint" puccskísérlet zajlik az országban, vagyis nem az alkotmány ellentmondásossága a válság oka. Radu F. Alexandru a Băsescu leváltását elvileg megkönnyítő népszavazásitörvény-módosítást úgy értelmezte, hogy a PNL, a PSD, a PRM és a konzervatívok az 1992-es "vörös négyszöghöz" hasonló szövetségbe tömörült. "Vörös négyszögnek" a posztkommunista utódpártok, a PDSR és a PSM, illetve a nacionalista PUNR és PRM kormánykoalícióját nevezték. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS