2022. szeptember 27. keddAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Blaga: nincs jogalap a "belső referendum" betiltására

2007. február 13. 11:50, utolsó frissítés: 12:17

Nincs jogi alapja a székelyföldi "informális közvélemény-kutatás" betiltásának – jelentette ki hétfőn Vasile Blaga belügyminiszter.


A miniszter azután fejtette ki véleményét, hogy hétfőn minden párt élesen bírálta a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett nem hivatalos referendumot. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetősége például egy határozatot fogadott el, amelyben törvénytelennek és alkotmányellenesnek nevezte az akciót. A dokumentumban felszólították a belügyminisztert, indítson hivatalból vizsgálatot.

Blaga azonban kifejtette, a kezdeményezés nem nevezhető referendumnak, mivel azt nem a népszavazás kiírását szabályozó 2000/3-as törvény előírása alapján szervezik. Hangsúlyozta: nem létezik egyetlen olyan más jogszabály sem, amely megtiltaná ilyen közvélemény-kutatások készítését, függetlenül attól, hogy mi képezi azok tárgyát.

Hangsúlyozta: a belügyminisztériumnak nincs szüksége a kormányon vagy ellenzékben lévő pártok ösztökélésére ahhoz, hogy teljesítse feladatát; továbbá államellenes cselekedetek gyanúja esetén kizárólag az ügyészség indíthat eljárást, vagyis a téma nem a belügyre tartozik. (rompres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS