2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Génmódosított kukorica: Románia támogatja a magyarországi betiltást

2007. február 13. 12:16, utolsó frissítés: 12:16

Felülvizsgálja a környezetvédelmi minisztérium, hogy továbbra is tartózkodjon-e a génmódosított (gm) kukorica termesztési tilalma kapcsán. Erről Persányi Miklós magyar és Sulfina Barbu román környezetvédelmi miniszter tárgyalt Bukarestben. A tét az, hogy az EU környezetvédelmi miniszterei jövő kedden döntenek arról, hogy Magyarország a továbbiakban is megtilthatja a gm kukorica-vetőmagok alkalmazását.


Persányi arról beszélt Bukarestben, hogy Magyarország feltétlenül fenn kívánja tartani a tilalmat, ez pedig csak az EU tagországok kétharmados támogatásával valósulhat meg. A miniszter úgy fogalmazott, a román illetékeseknek "értelmezési problémái" voltak: nem tudatosodottszámukra, hogy az eredetileg tervezett tartózkodó álláspontjukkal hiába akartak semleges véleményt közvetíteni, igazából csak Magyarország esélyeit rontották volna.

>> kapcsolódó: Gm-növénytermesztés Romániában: Nem ízlik a géntech-popcorn?


Băsescu államfő hétfői nyilatkozata szerint Románia mégis támogatni fogja a magyar tilalom fenntartását, Tăriceanu miniszterelnök, illetve Sulfina Barbu pedig a román álláspont felülvizsgálatát ígérte. Persányi megjegyezte, tudomása szerint Bulgária, és a 2004-ben csatlakozott tagállamok is Magyarország mellett állnak. Amennyiben a régi tagállamok hasonlóan szavaznak, mint ahogy ezt tették decemberben az osztrák tilalom fenntartásának esetében, akkor Magyarország nem kényszerül a génmódosított kukorica engedélyezésére – mondta.

A magyar miniszter felvetette a tárgyaláson a magyarországi ökoipar együttműködési hajlandóságát romániai cégekkel. Közölte a román partnerével, hogy a magyar-román környezetvédelmi vegyesbizottság nyáron esedékes budapesti ülés alkalmával a magyar környezetvédelmi gyártó és szolgáltató cégek bemutatót szerveznek, amelyen bemutatják megoldásaikat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS