2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Meghallgatta a diszkriminációellenes tanács a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének panaszát

2007. február 13. 14:57, utolsó frissítés: 17:26

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) által még 2006 júniusában benyújtott kérésével kapcsolatosan az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) kezdeményezte a felek meghallgatását. Az elmúlt héten az intézmény székházába idézték a szövetség képviselőit, valamint a tanügyminisztérium és a Bákó megyei tanfelügyelőség képviselőit.


A meghallgatáson az MCSMSZ képviselőin kívül azonban senki sem jelent meg. A tanfelügyelőség vezetősége írásban fejtette ki véleményét az üggyel kapcsolatosan. A csángómagyarok szövetségének álláspontja továbbra is az, hogy 2006 nyarán diszkrimináció érte a Bákó megyében magyar nyelvet tanító tanárokat, ugyanis a tanfelügyelőség nem hirdette meg a szükséges óraszámot, továbbá több helyen is hátrányba kerültek román kollegáikkal szemben azért is, mert az állások nem címzetes tanári állásként jelentek meg a tanfelügyelőség hirdetőtábláján, így azokat csak helyettes tanárként foglalhatták el a magyar nyelvet tanítók.

Míg a probléma óraszámokra vonatkozó része 2006. szeptemberébenén, Pásztor Gabriella oktatási államtitkár látogatásával egyidőben megoldódott egy főtanfelügyelői külön rendelet révén, addig a címzetes állások ügye a mai napig megoldatlan, sőt ebben a kérdésben a szövetség és a tanfelügyelőség az azóta eltelt időszakban sem tudott egyetérteni a következő tanév tekintetében.

„ Kérésünket fenntartottuk, és a kihallgatáson is - részletesen ismertetve a jelenlegi oktatási helyzetet - kértük a bizottságot, hogy állapítsa meg a diszkrimináció tényét és kérjen garanciákat arra vonatkozóan, hogy a tanügyi hatóságok nem fogják megismételni minden tanév kezdetén ezt” – áll a MCSMSZ honlapján közzétett nyilatkozatban.

A bizottság tagjai írásban értesítik majd a feleket döntésükről. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS