2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A GMO-kukorica tilalmát követeli a Greenpeace Romániában

2007. február 15. 19:26, utolsó frissítés: 19:26

A génmódosított kukorica tilalmát követelte a Greenpeace Romániában: tíz román és más országból érkezett aktivista demonstrált a román földművelésügyi minisztérium előtt a Monsanto génmódosított (GM) kukoricájának romániai bevezetése ellen.


A zöld szervezet magyar, lengyel és osztrák önkéntesei - akik olyan országokból érkeztek, ahol már bevezették a tilalmat, többek között a kukoricamolyt elpusztító MON810 kódjelű Monsanto génkezelt kukorica termesztésére - román társaikkal együtt tíz zsák helyi génmódosítás-mentes kukoricát ajándékoztak a miniszternek, amelyek igen hatásosak a kukoricamoly kártevők ellen. A Greenpeace követelte a génmódosított kukorica átmeneti tilalmát Romániában, a környezeti, egészségügyi, és génszennyezési esetek kockázatának elkerülésére hivatkozva.

A Greenpaece szerint azok a közép-és kelet-európai országok, amelyek már megtiltották a Monsanto génkezelt kukoricájának termesztését (Magyarország, Ausztria, Lengyelország és Görögország), tartanának Romániától a tiszta vetőmagok és a kukoricaföldek génszennyezése miatt, amennyiben tényleg elkezdődik a környezeti és egészségügyi szempontból nem vizsgált Monsanto kukorica termesztése az országban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS