2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Enyhén csökkent tavaly a népességfogyás

2007. február 16. 09:16, utolsó frissítés: 09:16

Enyhén csökkent tavaly a népességfogyás, de a természetes szaporodás még mindig negatív értéket mutat - jelentette csütörtökön az országos statisztikai hivatal. 2006-ban az ország lakossága 1,8 ezrelékkel csökkent, ami azt jelenti, hogy 39500 fővel fogyott Románia népessége. Ez a mutató enyhe javulást jelez, hiszen 2005-ben a természetes szaporodás mínusz 1,9 ezrelék volt, vagyis akkor még 41100-zal csökkent a lakosság száma.

Az elhalálozások száma 4400-zal csökkent, de a születések száma is: 2700-zal kevesebb újszülöttet regisztráltak. A kimutatás szerint 2006 végén Romániában 21,57 millió ember élt. A házasságok esetében pozitív adatokról számol be a hivatal, hiszen a frigykötések száma 4800-zal emelkedett, ugyanakkor a válásokból 2200-zal kevesebbet számoltak.

Veres Valér
szociológus, a Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatója szerint ezek az eredmények még nem jelentik azt, hogy Románia lakossága jelentős mértékben nőni fog az elkövetkező években, hiszen a természetes szaporodás oly kicsi, hogy semmilyen lényeges hosszú távú folyamatot nem lehet kitapintani belőle. Hozzátette: az adatokból kitűnik viszont, hogy kevesebben halnak meg, ami az életminőség javulásával magyarázható.

Az országos statisztika és a romániai magyarság demográfiai mutatói között - folytatta a szociológus - nincsenek jelentős eltérések. A magyar közösségben is javult a halandóság aránya az elmúlt években, viszont még mindig kevés az újszülött. Elszórtan léteznek ugyan pozitív eredmények, hiszen például Hargita megyében tavaly a csecsemők számának növekedéséről számoltak be.

A romániai magyarság létszámcsökkenésének jelentős részét azonban nem Székelyföld produkálja - mutatott rá Veres Valér -, hanem a szórványban élő magyar közösségek. Így a magyarok által többségben lakott régióban a születések számának enyhe növekedése nem elég ahhoz, hogy kompenzálja az Erdély többi részén bekövetkező népességcsökkenést. Rámutatott: ha a születés, elhalálozás, elvándorlás, asszimiláció terén fennálló irányzatok a következő években is megmaradnak, akkor 2025-re a romániai magyarság száma a jelenlegi körülbelül 1,5 millió főről 1 millióra csökken. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS