2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Felmentették Antonescut a béke elleni bűncselekmények vádja alól

2007. február 19. 17:02, utolsó frissítés: 17:02

A bukaresti fellebbviteli bíróság felmentette az 1946-ban halálra ítélt és kivégzett Ion Antonescu tábornokot "a béke elleni bűncselekmények" vádja alól, amelyet annak idején a Szovjetunió ellen 1941-ben indított háború miatt emeltek ellene – közölték hétfőn bírósági források. A tavaly decemberben meghozott ítélet ugyanakkor nem menti fel a tábornokot a háborús és az emberiesség elleni bűnök vádja alól – fűzte hozzá ugyanaz a forrás.


Adrian Podar bíró úgy vélekedett, hogy "a béke elleni bűncselekmények" vádja, amelyet a népbíróság emelt a tábornok és kormányának több tagja ellen, nem nyert igazolást. A Románia által a Szovjetunió ellen indított háború legitim volt, és a román határokat fenyegető szovjet katonai fenyegetés elhárítására irányult – húzta alá a bíró.

Antonescu a Hitler által a Szovjetunió ellen indított háborúba a náci Németország és a Szovjetunó között 1939-ben megkötött Molotov-Ribbentrop-paktum miatt kapcsolódott be, amelynek alapján a Szovjetunió (1940 júniusának végén) Romániától több területet is elszakított, köztük Besszarábiát és Észak-Bukovinát – érvelt a bíró.

A mostani ítélet annak a pernek a folyománya, amelyben az Antonescuval együtt halálra ítélt Gheorghe Alexianu transznisztriai kormányzó rehabilitálását indítványozták. A II. világháború alatt Transznisztria néven román igazgatás alá vont Dnyeszteren túli területekről Antonescu parancsára több tízezer zsidót és cigányt deportáltak.

Egy történészbizottság jelentése szerint, amely Romániának a zsidóság megsemmisítésében játszott szerepét volt hivatva feltárni, az Antonescu-rezsim idején összesen 270 ezer román és ukrán zsidót, továbbá mintegy 20 ezer cigányt öltek meg a Bukarest által igazgatott területeken. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS