2020. aug. 3. hétfőHermina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

“Cukorkáért eladták a magyar felsőoktatás jövőjét” – így a BKB a rektorhelyettesek beiktatásáról

2007. február 19. 19:58, utolsó frissítés: 19:58

“A történtek azt mutatják, hogy magyar oktatókat a végtelenségig meg lehet alázni, mindenféle következmény nélkül” - kommentálja közleményben a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) a hírt, miszerint a A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Szenátusa február 19-i ülésén beiktatta tisztségükbe Magyari Tivadar és Nagy László rektorhelyetteseket.

A BKB emlékeztet arra, hogy “a magyar tagozat vezetősége december 7-én feltételekhez kötötte a lemondással megüresedett tisztségek betöltését, és ezt átiratban közölte a Rektori Hivatallal. A követelések a magyar tagozat helyzetének rendezésére, a többnyelvű feliratok kihelyezésére, valamint az elbocsátott oktatók visszavételére vonatkoztak.

Annak ellenére, hogy ezekből a követelésekből két hónap alatt semmi nem valósult meg, de még hajlandóság sincs az egyetem vezetősége részéről a helyzet rendezésére, a magyar tagozat vezető tanácsa mégis a tisztségek betöltése mellett foglalt állást. A történtek alapján jogos a kérdés, hogy ezek után ki fogja bármilyen követelésünket komolyan venni, ha vezetőink mindenről ilyen könnyen lemondanak, és cukorkáért eladják a magyar felsőoktatás jövőjét?

A magyar rektorhelyettesek lemondásakor az egyetem vezetősége nyilatkozatot adott ki, miszerint a lemondott magyar tisztségviselők munkájukat csapnivalóan végezték, és szakmailag inkompetensek voltak. Véleményünk szerint erkölcsileg elfogadhatatlan, hogy Nagy László úgy tölt be ismét rektorhelyettesi tisztséget, hogy nem követelt bocsánatkérést.”

A BKB egyébként Nagy László jelölését azért is elfogadhatatlannak tartja, mert “egyike volt azoknak a magyar egyetemi vezetőknek, akik 2004-ben akadályozták a magyar karok beindítását a Babes-Bolyai Tudományegyetemen, és azóta is a magyar oktatók nagy többségével homlokegyenest ellenkező álláspontot képvisel a tagozatot érintő fontos kérdésben.

A történtek azt mutatják, hogy a jelenlegi rendszer alkalmatlan a magyar tagozat felsőbb vezetőinek megválasztására. Az a véleményünk, hogy tisztségviselőinket közvetlen választás útján a magyar tagozat oktatóinak kell megválasztani, a román többségű egyetemi szenátus pedig ezt a választást igazolja vissza.” (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS