2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiszivárogtatták a Băsescu-vizsgálóbizottság taglistáját

2007. február 28. 13:38, utolsó frissítés: 13:38

Miközben a parlamentben az államfő felfüggesztését célzó beadványt vitatják, a pártok már elkezdték összeállítani azokat a listákat, amelynek alapján a Băsescu működését kivizsgáló különbizottság összeállna.

A testület létesítését a Konzervatív Párt (PC) javasolta. Sergiu Andon képviselő szerint a bizottságra azért van szükség, hogy egyértelműsítsen és jobban alátámasszon minden, az államfő ellen felhozott alkotmánysértési vádat, hogy az alkotmánybírósághoz benyújtandó irat "minden állampolgár szemében meggyőző legyen".

Parlamenti forrásokra hivatkozva a Hotnews hírportál azt írja, a pártok többsége, vagyis a PSD, a PC, a PNL és az RMDSZ megszavazná a bizottság felállítását, míg a PD és a Liberális Pártból kivált PLD ellenzi. A Nagy-Románia Párt még nem döntött.


A testület összetétele

a parlamenti mandátumok megoszlását követné: eszerint az ellenzéki PSD öt politikusát jelölné a bizottságba. A jobbára csak papíron létező PNL-PD kormánykoalíció szintén öt embert jelölne, közülük hárman lennének liberális, és ketten demokrata politikusok. A PRM két politikust jelölhetne, az RMDSZ, a PC és a kisebbségi képviselők egy-egy jelöltet állíthatna az összesen 15 tagú testületbe.

Az eddigi jelöltek: a Liberális Párt Crin Antonescut, Norica Nicolait és George Scutaru-t javasolja, a konzervatívok Sergiu Andont, míg a kisebbségi képviselők Varujan Pambucciant szeretnék. A PSD Şerban Nicolaet, Florin Iordachet, Eugen Nicoliceat és Mihai Tudoset látná szívesen a bizottságban; az ötödik helyért Doru Ioan Tărăcila si Antonie Iorgovan lobbizik. Az RMDSZ arról vitatkozik, hogy vajon a túl Basescu-ellenesnek tartott Márton Árpád képviselőházi frakcióvezetőt, vagy Puskás Zoltán szenátort jelölje.

A PRM nem hozza nyilvánosságra embereit, míg a PD máris bejelentette: nem szándékszik senkit a testületbe jelölni. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS