2020. aug. 3. hétfőHermina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Végleg állami kézben marad a CEC?

2007. február 28. 14:57, utolsó frissítés: 14:57

Románia lemondana a CEC privatizálásáról, ha a bank növelné nyereségességét és a vidéki körzetekben kiterjesztené tevékenységét – közölte a takarékpénztár elnöke. A kormány decemberben két évre befagyasztotta a CEC privatizációját, miután elutasította az egyetlen talpon maradt ajánlatot a CEC 69,9 százalékos részére.

A CEC vidéki tevékenysége eddig gyakorlatilag csak kiadási teherként nehezedett a bank gazdálkodására, mivel a hazai hitelfelvételi felfutás szinte kizárólag a városokhoz kötődött: a 22 milliós lakosság mintegy 40 százaléka viszont vidéken él. Tavaly a CEC piaci részesedése 4 százalékra esett, 1990-ben még szinte monopolhelyzetben volt a piacon.

A CEC jelenleg átalakításon megy át: ez részben az álláshelyek csökkentésével, részben számítógépes rendszer korszerűsítésével jár. Alkalmazotti állományát 22 százalékkal, 7 ezer főre csökkenti. A várakozások szerint a CEC idei adó előtti eredménye


50 millió euróra nő a tavalyi 40 millióról.


A takarékpénztár tavaly majdnem tízszeresére növelte az adózott eredményét: 39,8 millióra a 2005-ös 4,2 millió lejről. A mérlegfőösszeg az év végén 7,1 milliárd lej volt, 26,8 százalékkal több a 2005 véginél, jelentették a nagyságra ötödik, de 1400 fiókjával legnagyobb hálózatú hazai pénzintézetnél, amely egyszersmind a legrégibb az országban: 1864-ben alapították. Alaptőkéjét decemberben 650 millió lejre emelték 500 millióról.

December 22-én a Tăriceanu-kormány leállította a CEC privatizációját, mert a vártnál kisebb értékűek voltak a vételi ajánlatok, és végül csak egyetlen végleges pályázatot kapott, a görög Ethniki Trapezától. A magyar OTP Bank ugyanis elállt attól, hogy javított ajánlatot tegyen.

A CEC az utolsó privatizálásra váró állami nagybank. November elején a kormány úgy döntött, hogy CEC jövőbeni felvásárlója nem egyesítheti a CEC-et saját romániai leánybankjával, s ez csökkentette a pénzintézet értékét a vevőjelöltek szemében. Az OTP romániai vállalkozása, az OTP Bank Romania piaci részesedése 1,3 százalékos. Az Ethniki Trapeza a romániai piac 2,1 százalékát mondhatja magáénak leánycége, a Banca Românească révén. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS