2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem kommentálja a BBTE-feliratok ügyét a többnyelvűség biztosa

2007. március 01. 16:56, utolsó frissítés: 16:56

Nem kívánja kommentálni a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetemen a magyar nyelvű feliratokkal kapcsolatban lezajlott eseményeket a soknyelvűségért felelős európai bizottsági tag, Leonard Orban – derül ki abból a válaszból, amelyet az év elején hivatalba lépett román biztos liberális európai parlamenti képviselők, köztük Szent-Iványi István (SZDSZ) levelére adott.


A magyar képviselőnek az MTI brüsszeli irodájához csütörtökön eljuttatott közleménye emlékeztetett arra, hogy Szent-Iványi, valamint Bronislaw Geremek (Lengyelország), Henrik Lax (Finnország) és Karin Resetarits (Ausztria) EP-képviselők januárban fordultak Orbanhoz, mert szerintük az egyetem eljárása ellentétes az európai értékekkel, illetve Románia és a Babes-Bolyai Egyetem vállalt célkitűzéseivel.

Arra kérték a többnyelvűségért felelős biztost, hogy személyes befolyását felhasználva segítsen minden szereplő által elfogadható megoldást találni az egyetem multikulturális jellegének érvényesítésére, illetve a kizárt oktatók visszavételére.

Válaszában a biztos hangsúlyozta a nyelvi sokféleség jelentőségét, amelynek a Babes-Bolyai Egyetemre is vonatkoznia kell. Egyúttal jelezte, hogy az ügy nem tartozik közösségi hatáskörbe, ezért a bizottság nem kívánja annak részleteit kommentálni. A bizottság a magyar nyelvű táblák ügyét egyedi esetnek tekinti, és megítélése szerint a magyar kisebbség jogait általában véve tiszteletben tartják Romániában.

A válasz csalódást kelt, mert teljesen formális, és elzárkózik minden közvetítési kísérlet elől – kommentálta a biztos álláspontját Szent-Iványi István. "Céljaink nem változtak, a problémát továbbra is napirenden kívánjuk tartani, és a rendelkezésünkre álló eszközökkel elősegíteni annak mielőbbi rendezését" – hangsúlyozta a magyar képviselő. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS