2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lecsökken 40%-kal a romániai magyar egyetemisták száma a következő években

2007. március 03. 13:25, utolsó frissítés: 13:34

A 2008-2009-es tanévvel kezdődően 40%-kal csökken az egyetemista korú magyar diákok száma Romániában – állapították meg Csata István és Kiss Tamás szociológusok a Népesedési perspektívák című kötetben, mely az RMDSZ Ügyvezető Elnökség demográfiai munkacsoportjában végzett kutatásokat összegzi.

A látványos csökkenés oka, hogy miután az abortusztilalmat feloldották, 1989. és 1993. közt 40%-kal esett vissza a születések száma, és ez fokozatosan vonul végig a különböző oktatási szinteken. A kilencvenes évek második felében érte el az elemi iskolákat, jelenleg a középiskoláknál tart.

Ebből következően a magyar felsőoktatási rendszer a jelenlegi helyszámokkal nem lesz fenntartható – hangzott el szombaton Aradon, az RMDSZ-kongresszuson. Kiss Tamás nem tud arról, hogy a romániai magyar felsőoktatásban dolgozó oktatók bármilyen módon készülnének erre a csökkenésre.

Más megállapítás, hogy húsz év alatt a romániai magyarság száma 1,1 millióra, harminc év alatt pedig 1 millióra csökken. Viszont az általános romániai népességcsökkenés miatt a magyarok aránya a következő harminc évben 5 százalék fölött marad (2022: 5,9%, 2032: 5,6%).

A székelyföldi régiókban jók a demográfiai kilátások, azonban a dél-erdélyi és bánsági megyékben a magyarság száma felére csökken. Ennek oka, hogy itt a magyarság elöregedett, illetve gyakoriak a vegyesházasságok. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS