2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Isărescu: nem sietjük el az euróövezethez csatlakozást

2007. március 05. 15:33, utolsó frissítés: 15:33

Románia az Európai Központi Bank bíztatása ellenére sem akarja előrehozni eurócsatlakozása céldátumát, inkább az óvatosabb utat választja - jelentette ki Mugur Isărescu, a BNR kormányzója, a Financial Timesban megjelent nyilatkozatában.

Ahhoz, hogy Románia 2014-ben csatlakozhasson az euróövezethez, 2012-ben be kell lépnie az ERM-II mechanizmusba, az euróövezeti "várószobába". Euróövezeti szakértők szerint azonban erre már előbb, 2010-ben vagy 2011-ben készen állhat.

Románia közadóssága és államháztartási hiánya jelenleg jóval a maastrichti küszöbkritériumok alatt van, az infláció azonban még magasabb a feltételek között elvártnál, a jegybank csak három éven belül célozza meg a 2%-os inflációs szintet.

A jelenleg még 8%-os jegybanki alapkamat is túl magas, de a most 5% körüli infláció csökkenésével várhatóan ez is esni fog – vélik a szakértők. Ugyanakkor a magas növekedési ütem – tavaly 8% körül bővült a román gazdaság –, a gyors bérnövekedés és a háztartások által felvett hitelek emelkedése növelik az inflációs nyomást.

A gazdasági miniszter gazdasági teljesítmény tekintetében a tavalyi évet az ország valaha volt legjobb esztendejének nevezte. Decemberben Romániában a tizenkét havi infláció 4,87%-os volt, vagyis a jegybank által megcélzott 4-6 százalékon belül alakult. Az évi átlagos infláció 6,6%-os volt. A kormány azzal számol, hogy idén a hazai össztermék 6,5%-kal nő. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS