2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Már két génmódosítás-mentes régió alakult Romániában

2007. március 28. 15:54, utolsó frissítés: 16:36

Génmódosított növényektől (GMO) mentes övezetnek nyilvánította magát 14 Kolozs megyei helység. Bánffyhunyad városa mellett 13 község, Béles, Csucsa, Havasnagyfalu, Kalotaszentkirály, Kiskalota, Körösfeketetó, Körösfő, Magyargyerőmonostor, Meregyó, Szamosfő, Reketó, Kissebes és Székelyjó csatlakozott a kezdeményezéshez. Mind a 14 település a Hunyadmenti Vidékfejlesztési Egyesület (ADZH) tagja.


Ez a második gmo-mentes régió Romániában: az elsőt tavaly márciusban alakította meg két beszterce-naszódi város és 24 község.

Az ok: a szóban forgó községek szerint a vidékfejlesztés a fenntartható mezőgazdasággal, a faluturizmus fejlesztésével és környezetvédelmi intézkedések meghozatalával működik. A GMO-mentesség kinyilvánítása után a polgármesteri hivatalok a kormánytól kérik annak a jognak az elismerését, hogy közigazgatási határaikon belül


betilthassák a génmódosított növények termesztését.

Akárcsak számos más EU-tagállamban, a hazai közigazatási törvény erre nem ad lehetőséget. Épp ezért a most megalakult kezdeményezés tagjai azt követelik az országos és regionális illetékességű hatóságoktól, érjék el azt, hogy egyáltalán ne termesszenek génmódosított növényeket az ország területén, mindezt azért, hogy a gmo-fertőzöttség esélye nulla legyen.

A másik követelés: kapjanak törvényi védelmet azok a mezőgazdálkodók, akik nem akarnak gmo-t termelni. "A gmo koncepció teljesen ellentétes a fenntartható mezőgazdaság elveivel" – mondja Gheorghe Popa, a Hunyadmenti Vidékfejlesztési Egyesület igazgatója.

A Gmo-mentes Románia programot a német Grassroots Alapítvány finanszírozza: a cél tudatosítani a helyhatóságokban a gmo-termelés kockázatait, és országos szintű társadalmi vitát indítani a kérdésről.

Európa-szerte jelenleg 174 régió és több mint 4500 ezer kistérség vagy város nyilvánította magát GMO-mentes vidéknek. Az EU 27 tagállamából 16-ban él ez a kezdeményezés, többek közt Ausztriában, Nagy-Britanniában és Magyarországon, de Cipruson is.

A mezőgazdasági minisztérium hivatalos adatai szerint Románia volt a legnagyobb GMO-termelő ország az utóbbi két évben Európában: 87 ezer 600 hektáron tizennégy fajta gmo-szóját termeltek 2005-ben, 2006-ra a termőterület 130 ezer hektárra nőtt. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS