2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hegyi: az EU-s bányászati irányelv megakadályozhatja a verespataki beruházást

2007. április 02. 15:51, utolsó frissítés: 15:51

Az Európai Unió 2008-tól hatályba lépő bányászati irányelve megakadályozhatja a tervezett verespataki aranybánya-beruházást. Erről Hegyi Gyula, az Európai Parlament (EP) szocialista képviselője beszélt hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.


Az irányelv szigorú feltételekhez köti új bányák létesítését Európában, többek között szabályozza a cianid-kibocsátást, és környezeti károk mentesítésére garanciaalap létrehozását teszi kötelezővé - közölte a képviselő, miután tájékoztatta az MSZP-frakciót az EP környezetvédelmi munkájáról.

Hozzátette: az árvízvédelmi direktíva módosításával az árvízvédelmi tervekben fel kell tüntetni minden olyan műszaki beruházást, gyárat, amely környezeti katasztrófát okozhat egy esetleges árvíz esetén.

"Jogszabályokkal elég jól körül vagyunk bástyázva, a bonyodalom az, hogy ez a bányászati hulladékról szóló direktíva, amit alapvetően a Tisza-szennyezés miatt fogadott el a parlament annak megelőzésére, ez csak 2008-tól lép hatályba" - mondta Hegyi Gyula.

A képviselő közölte: a határidőt ismeri a beruházó és azok a román hatóságok is, amelyek együttműködnek vele, és ezért 2008-ig mindenképpen szeretnék kiadni az engedélyt. Hozzátette: a környezetvédő és a civil szervezetek azt szorgalmazzák, hogy az engedély kiadásánál már figyelembe vegyék a bányászati hulladékokról szóló irányelvet.

Mint mondta, a csata közepén vannak, mivel tavaly ősszel a gyulafehérvári környezetvédelmi hatóság újabb hatástanulmányt kért a cégtől, és ennek elkészítési ideje nyolc hónap-egy év. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS