2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A "Szatmári-ügy" vége: sajtópert nyert a Magyar Nemzet ellen Bálint-Pataki József

2007. április 03. 13:54, utolsó frissítés: 13:54

Sajtópert nyert a Magyar Nemzet (MN) ellen Bálint-Pataki József történész, az azóta már megszüntetett Határon Túli Magyarok Hivatala (HTMH) korábbi elnöke.


"Egy állítólagos kémügy kapcsán [a napilap] ízléstelen, emberi és szakmai tisztességemet megkérdőjelező vádakkal illetett, sőt nemzetbiztonsági megbízhatóságomat is kétségbe vonta" – írja a lapunknak címzett tájékoztatójában Bálint-Pataki, közölve, hogy "a most véget ért jogi eljárás során egyértelműen kiderült, hogy a Magyar Nemzet vonatkozó cikkeiben valótlanságokat közölt, valamennyi, emberi és köztisztviselői hitelemet megkérdőjelező állítása vagy sejtetése minden alapot nélkülözött".

A budapesti Fővárosi Bíróság múlt év szeptember 18-án, majd a Fővárosi Ítélőtábla a március 28-án a napilapot bocsánatkérésre, helyreigazításra és kártérítésre kötelezte, valamint


eltiltotta a további jogsértésektől.

A MN 2005. augusztus 22-én közölte a Kormányzati érintettek a kémtörténetben című értesülését, mely szerint Szatmári Tibor, az RMDSZ magyarországi irodájának volt vezetője, és felesége, Szatmári Ildikó a romániai hírszerzésnek dolgozott volna. A lap azt lebegtette meg, hogy a korábban a HTMH-nál dolgozó Szatmári Ildikó " bensőséges viszonyba került főnökével". Bálint-Pataki József még az aznapi számban cáfolta az értesülést.

Lapunk Magyar-román kémügy: vagy sajtómérgezés, vagy lebukás címmel számolt be a történetről, hozzátéve, hogy a Szatmári-házaspár esetleges érintettsége ellenőrizetlen információként már 2005 márciusa óta keringett magyarországi és romániai magyar sajtós körökben.

A magyar Nemzetbiztonsági Szolgálatot ellenőrző akkori miniszter, Tóth András az ügyben jelentést készített Gyurcsány Ferenc kormányfő részére. A titkosítás alól részben feloldott dokumentum szerint "egyértelműen kijelenthető, hogy magyar politikai, közéleti személyiség a Szatmári-házaspár részére minősített adatot, vagy akár a nemzetbiztonsági érdeket sértő információt nem adott át".

A jelentésben az is szerepel, hogy Szatmári Tibor rendszeresen bejárt a HTMH-ba és "ott illetéktelenül hozzáférhetett a rendszerben tárolt adatokhoz. Szatmári kapcsolatban állt (...) akkori főosztályvezetőjével is, akinek segítségét igénybe vette érdekeinek érvényesítéséhez". A kivonat ugyanakkor megállapítja, hogy az NBH által felhasználható bizonyítékok alapján nyílt büntetőeljárást nem lehetett indítani. A titkosszolgálat viszont "megtette a szükséges intézkedéseket a nemzetbiztonsági érdeket sértő tevékenység megszakítására".

Szatmári Tibor számos alkalommal cáfolta a magyar sajtóban – köztünk lapunk kérdésére is – hogy ő vagy felesége kapcsolatban állna, vagy állt volna valamilyen romániai vagy magyarországi titkosszolgálattal, és azt is, hogy beszervezésükre ezek részéről kísérlet történt volna, és szintén beperelte az ügyet kipattantó Magyar Nemzet kiadóját. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS