2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Felgyorsítaná a forradalom és az 1990. júniusi bányászjárás ügyének megoldást az új igazságügyi miniszter

2007. április 13. 19:08, utolsó frissítés: 19:13

Tudor Chiuariu igazságügyi miniszter tárcavezetői prioritásai között kiemelt szerepet kap az 1989. decemberi események, valamint az 1990. június bányászjárás körülményeinek mielőbbi tisztázása, s az ügyek mielőbbi lezárása.


A minisztérium pénteki közleményéből kiderül, Chiuariu április 10-én tárgyalt ezügyben Laura Codruţa Kövesivel, Románia főügyészével, aki arról biztosította, meghozták a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy megfelelő körülmények között lehessen megoldani ezeket az ügyeket.

Mostanáig a kolozsvári, temesvári, nagyszebeni, valamint a Dâmboviţa, Prahova, Bákó és Buzău megyei események kapcsán véglegesítették a kivizsgálást, s állították törvényszék elé a vádlottakat, akik megöltek vagy megsebesítettek embereket a forradalom során.

Még folynak azonban a kivizsgálások Bukarestben, Brassó, Arad, Bihar, Konstanca és Fehér megyében, keresik, kik lőttek, lövettek a tömegbe. A kivizsgálásokat az ország valamennyi katonai ügyészségének ügyészei végzik, munkájukat pedig kriminalisztikai szakértők segítik.

Kövesi arról is tájékoztatta az új igazságügyi tárcavezetőt, hogy az 1990. június 12–15. közötti bányászjárás ügyén négy katonai ügyész és 20 rendőr dolgozik. (rompres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS