2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyszerre vezeti be az eurót Románia és Magyarország?

2007. április 16. 16:57, utolsó frissítés: 16:57

A 2004 óta csatlakozott 12 uniós tagállam közül Málta és Ciprus követheti legkorábban a már eurózónatag Szlovéniát: a két szigetországban már jövőre a közös európai valutával fizethetnek a lakosok - vélik a Reuters által megkérdezett elemzők.

Fontos változásnak számít, hogy az elemzők szerint Románia biztosna nem vezeti be hamarabb az eurót, mint Magyarország, pedig korábban ez volt az általánosan elfogadott álláspont. Románia esetében szerintük egy évvel hátrébb csúszott a bevezetés várt időpontja, így a szakértők mindkét ország esetében 2014-es euróbevezetést várnak.

A szűkebb kelet-közép-európai régióban nem történt változás a novemberi felmérés óta. A piac továbbra is bízik a szlovákok 2009-es euróövezeti csatlakozásában, a lengyelek és a csehek egyaránt 2012-ben követhetik őket.

A litván csatlakozási kudarc, valamint a balti térség egyre nyilvánvalóbb túlfűtöttsége miatt mindhárom országban későbbre tolódtak a bevezetési időpontra vonatkozó várakozások. Litvánia és Észtország esetében 1-1 évvel csúszott a prognózis, a legnyilvánvalóbb túlpörgési problémákkal küszködő Lettország esetében viszont most már három évvel későbbre, 2012-re várják az euróbevezetést a Reuters által megkérdezettek.

Bulgária továbbra is 2012-es euróbevezetésben bízhat jó eséllyel. De minden elemző van meggyőződve arról, hogy a reálgazdasági lemaradás előbb-utóbb nem üt vissza a konvergenciakritériumok teljesítésében. Románia és Bulgária esetében egyaránt 2017-es prognózisok is előfordulnak. (reuters/portfolio)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS