2022. szeptember 27. keddAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Románia a nemzetközi autóipar érdeklődésének középpontjában

2007. április 24. 12:39, utolsó frissítés: 12:39

A gazdasági szakértők szerint Romániában komoly autóipari beruházások valósulhatnak meg a következő két-három évben, de ha az ország nem használja ki a lehetőségeket, akkor a nemzetközi vállalatok keletebbre mennek – jelentette ki mondta az európai autógyártók szövetségének (ACEA) főtitkára.


Ivan Hodac emlékeztetett arra, hogy az utóbbi években Szlovákia vonzotta a legjelentősebb autóipari beruházásokat, ám ott a kapacitásokat nemigen lehet tovább növelni, már a gazdaság 30 százalékát teszi ki az ágazat.

A szakember úgy látja, hogy Románia fő versenytársa Oroszország és Ukrajna lehet, ezért a román kormánynak igyekeznie kell, hogy olyan körülményeket biztosítson, illetve olyan, elsősorban infrastrukturális beruházásokat valósítsanak meg, amelyek kedvezők a külföldi vállalatok számára.

Hodac szerint a külföldi vállalatok "nem feltétlenül az olcsó munkaerő miatt fektetnek be Romániában, ennél fontosabb a fejlett infrastruktúra".

Romániában jelenleg a Renault érdekeltségi körébe tartozó Dacia és a Daewoo Automobile Románia - a volt román-dél-koreai vegyes vállalat - gyárt személygépkocsikat, és több autóipari beszállító is megtelepedett az országban.

A Daewoo tavaly 24 ezer kocsit, 140 ezer motort és 193 ezer sebességváltót gyártott. A kapacitása évi 200 ezer autó és 300 ezer autómotor. A Dacia tavaly 200 autót gyártott, jövőre 350 ezer a terve.

Szlovákiában a jelentős beruházásoknak köszönhetően 2012-ben már 840 700 autót gyártanak, ezzel az ország az egy lakosra jutó autógyártásban világelső lesz. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS