2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó: Băsescu a korrupció vádjának általánosításával akarta növelni hatalmát

2007. április 30. 10:32, utolsó frissítés: 10:51

Bár Romániának valóban szüksége lenne jobb minőségű parlamentre, ez nem lehet indok arra, hogy Traian Băsescu államfő általánosító módon, a parlament és a kormány egészének korruptságára hivatkozva próbálja növelni saját hatalmát - egyebek között ezt a gondolatot fejtette ki az MTI-nek Markó Béla RMDSZ-elnök.

A politikus úgy véli, hogy az államelnökhöz és a Demokrata Párthoz (PD) közel álló, Nyugaton jó kapcsolatokkal rendelkező politikusok és újságírók megpróbálnak Romániából irányítva hangulatot kelteni a román parlament és a romániai politikai pártok ellen. „A demokrata párti miniszterek egy része például ügyesen használta föl az Európai Uniót, hogy nyomást gyakoroljon otthoni kollégáira, részben a nyugati sajtót is bevonva belpolitikai céljainak megvalósításába” - mondta Markó Béla. Szerinte ez a próbálkozás itt-ott azért járhatott sikerrel, mert a nyugat-európai államokban


aggodalommal figyelik az új tagországokban

az európai uniós belépés után kialakult válsághelyzeteket. Úgy látják, hogy a status quo fenntartása lehet a belpolitikai stabilitás legfőbb feltétele. Nyugaton valószínűleg voltak, akik elhitték, hogy Romániában a parlament borítja fel ezt a status quót. Markó szerint azonban Băsescut azért függesztették föl tisztségéből, mert éppen ő próbálta ingataggá tenni a belpolitikai helyzetet.

Az RMDSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy Romániában a nép ugyan közvetlenül választja az államfőt, de az alkotmány nem biztosít számára túlságosan nagy mozgásteret. Bizonyos alkotmányos rendelkezések ugyanakkor lehetővé teszik azok rosszhiszemű értelmezését. Sokan úgy értékelik: éppen ezzel élt vissza az elnök.

Az interjúalany felidézte: Băsescu rögtön a 2004-es választások után azon munkálkodott, hogy


előrehozott választásokat provokáljon ki.

Ennek bevallottan is az volt a célja - folytatta fejtegetését Markó -, hogy saját pártja, a Demokrata Párt egy újabb választás nyomán akár egyedül is kormányt alakíthasson. Úgy tűnt, hogy Băsescu az RMDSZ-t is ki akarta volna lökni a koalícióból.

Markó szerint az államfő nem a stabilitás érdekében cselekedett, hanem a parlament és a kormány megingatásáért. Ennek jegyében például


bűnügyi vizsgálatokat szorgalmazott egyes miniszterek ellen,

megtagadta a miniszterelnök által a megüresedő külügyminiszteri helyre javasolt új tárcavezető kinevezését. Eközben saját kizárólagos ellenőrzése alá akarta vonni a titkosszolgálatokat, felhasználva a nemzetvédelmi tanácsot (CSAT) is, amely nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes, de csak korlátozott hatáskörökkel. Az államelnök mégis időnként úgy akarta működtetni ezt a testületet, mint egy második kormányt - mondta Markó.

Băsescu tehát úgy kívánta növelni saját jelentőségét, hogy bel- és külföldön egyaránt elhitesse: Romániában csak ő garantálhatja a jó irányt, azt hangsúlyozva, hogy a román parlament és a kormány "a korrupció melegágya", ráadásul a közvélemény általánosítóan elítélő véleményét is kihasználta - mondta Markó, aki maga is úgy látja: a korrupciót valóban föl kell számolni, de nem lehet ily módon általánosítani.

Băsescu ráadásul a korrupció elleni harc ürügyén rendőrállami szándékokat is erősíteni akart, kiterjesztve a titkosszolgálatok és az ügyészség hatáskörét, oly módon, hogy a lehallgatásokat és megfigyeléseket politikai eszközként lehessen fölhasználni - mondta a politikus. Markó felhívta a figyelmet arra, hogy Băsescu


megkísérelte a romániai magyar közösség megosztását is.


Emlékeztetett rá, hogy az RMDSZ még a koalíciós tárgyalások idején megállapodásra jutott mind a liberális, mind a demokrata párttal egy kisebbségi törvény elfogadásáról, amelynek a kulturális autonómia is része lenne. Ez bekerült a kormányprogramba is. Az egyezséget azonban mind az államelnök, mind a Demokrata Párt megszegte - hangsúlyozta Markó Béla.

Markó ugyanakkor óva intett attól is, hogy Băsescut kiáltsák ki minden rossz kútfejének. "Mindannyiunknak megvan a vétkünk" - mondta Markó Béla, hangoztatva: a politikai pártok megalkuvásból, konjunkturális okokból vagy önös érdekből az utóbbi két és fél esztendőben maguk is elfogadtak számos olyan intézkedést, amely a jelenlegi helyzethez vezetett.

Az RMDSZ-elnök szerint Băsescu megérdemli a szankciót, de a mai romániai politikai osztályt kétségtelenül meg kell reformálni, valóban szükség lenne jobb minőségű parlamentre. A jövőben a politikai szereplőknek együttesen kell újragondolniuk, miként lehetne javítani az állam intézményeinek működését - fűzte hozzá. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS