2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Román vájárokat alkalmaznak Szlovákiában

2007. május 02. 16:32, utolsó frissítés: 16:32

260 év telt el azóta, hogy Mária Terézia osztrák császárnő szlovák telepeseket küldött Erdélybe. Legtöbbjük Bihar megyébe telepedett le, majd bányászként dolgozott. Fordult a kocka, két hete a Hornonitrianske Prievidza szlovák bányászati vállalat alkalmazottaiként román vájárok hozzák a lignitet a felszínre.


Ioan Andriţoiu egyike azoknak a bányászoknak, akiket a szlovák vállalat alkalmazott. Elmondta, örül, hogy továbbra is szakmájában dolgozhat. Tibor Svarc, a humán-erőforrás osztálynak vezetője elmagyarázta, miért foglalkozta a vállalat román munkaerőt:

A kilencvenes évek elején Szlovákiában elfogadtak egy törvényt, amely szerint 21 év alatti fiatalok nem dolgozhatnak bányában. A szakközépiskolák padjaiból sem kerül ki utánpótlás, az idősebb bányászgeneráció pedig idővel nyugdíjba vonult, vagy szakmát váltott, így kénytelenek voltak máshol keresni munkaerőt. A román vájárok alkalmazásának ötlete a szlovák cég egyik alkalmazottjától érkezett, aki pár évig egy romániai bányában dolgozott.

Svarc elmondta, örülnek, hogy tapasztalt szakmabelieket foglalkoztathatnak, annál inkább, mivel Románia EU-tagállammá válása óta a munkavállalási engedély sem probléma. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS