2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sajtópert indítana és fegyelmiket helyez kilátásba Tőkés EP-indulása okán a királyhágómelléki egyházkerület

2007. május 02. 17:18, utolsó frissítés: 17:29

"Egyhangúlag visszautasítja" a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) igazgatótanácsa "azokat a nemtelen támadásokat, akár egyházon kívülről vagy belülről származnak, amelyek Tőkés László püspök európai parlamenti jelöltségét, illetve személyét veszik össztűz alá" – áll a testület szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Az állásfoglalást az esperesek kollégiuma is támogatja.


A két egyházvezető intézmény sajtópert fontolgat a hollandiai Reformatorisch Dagblad című egyházi folyóirat ellen, mert a lap "névtelenül, durva torzításokkal és hazug módon számol be a romániai magyar és egyházi viszonyokról, valamint Tőkés László európai parlamenti jelöltetéséről" – írja a közlemény.

Az igazgatótanács előbb írásban kéri ki a szerkesztőségtől a szerző nevét, valamint a megjelentek helyesbítését. Ha ez nem történik meg, rágalmazás vádjával sajtóper következik – döntött a testület.

A Google egyetlen, Tőkés László indulásáról szóló cikket talál a Reformatorisch Dagblad honlapján, de mivel a közleményben sem cím, sem más utalás nem szerepel, csak feltételezhető, hogy ez lehet a felháborodást kiváltó szöveg.

A két testület továbbá "megfontolás tárgyává teszi fegyelmi eljárás beindítását azon egyházi személyekkel szemben, akik egyházunk törvényes rendjét megsértve, rágalmazó és lejárató kampányukkal zűrzavart és békétlenséget próbálnak meg gerjeszteni egyházunkban" – áll a közleményben.

Mint a szövegből kiderül, a KRE igazgatótanácsa továbbra is teljes mértékben támogatja Tőkés EP-jelöltségét, és erre szólítja fel híveit is.

A testület köszöni a támogatást azoknak, akik aláírásukkal támogatták a püspök-politikus indulását, illetve köszöni a Erdélyi Református Egyházkerület (ERE) hozzájárulását az ügyhöz. Az ERE püspöke, Pap Géza februárban nyílt levélben szólította fel az RMDSZ szövetségi képviselőtanácsát, hogy helyezzék saját jelöltlistájukon befutónak számító helyre Tőkés Lászlót. Az SZKT ezt elutasította. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS