2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Macovei nem nyilatkozik arról, ígért-e neki tisztséget Băsescu

2007. május 08. 11:08, utolsó frissítés: 11:08

"Partnerem volt a korrupció elleni harcban. És ez olyan ügy, amiért eddig is harcoltam, és ezután is harcolni fogok" – válaszolta Monica Macovei volt igazságügyi miniszter a Hotnews hírportál azon kérdésére, hogy miért támogatja aktívan Traian Băsescu kampányát, miért szólal fel a nagygyűléseken. A volt miniszter úgy gondolja, "csak a kifejezetten rosszhiszeműek" gondolják azt, hogy a nagygyűléseken való részvétel árt az ő független szakértői imázsának.


"Egy másik ok: [a felfüggesztett elnök] függetlenséget biztosított az igazságszolgáltatásnak, az ügyészségnek, a bíráknak. Nem avatkozott közbe egyetlen ügyben sem" – sorolta Băsescu érdemeit a civil aktivistából lett miniszter. Macovei szerint ugyanazon okból, a "korrupcióellenes harc miatt" távolították el őt a kormányból és függesztették fel Băsescut.


A volt miniszter kitérő választ adott arra a kérdésre,

hogy mit ajánlott fel neki győzelme esetén Băsescu, vagyishogy tagja lesz-e az elnöki stábnak. Macovei elismerte, hogy tárgyaltak ilyesmiről, de még nem döntötte el, mi legyen karrierje következő fejezete.

Macovei egyelőre nem akarja kommentálni utódja első intézkedéseit – mint mondja, idő kell a megfelelő következtetések levonására. A volt miniszter elismerte, hogy a Vagyonellenőrző Ügynökségről (ANI) szóló törvény elfogadása a szenátusi szakbizottságban részben az ő elképzelései szerint történt, de súlyos problémának tartja, hogy a jogszabály-tervezet továbbra sem rendezi az ügyvédkedés és a parlamenti tagság közti érdekellentéteket.

Macovei azt tartaná kívánatosnak, hogy a mandátumot nyerő ügyvédek parlamenti megbízatásuk idejére fagyasszák be ügyvédi praxisukat.

A volt miniszter egy példával illusztrálta az interjúban a mostani állapotokat. Mikor Dan Voiculescu, a PC elnöke ellen bűnvádi eljárás indult, Sergiu Andon, az egyik ügyvéd-honatya lett az ügyvédje. Andon egyben a képviselőház jogi bizottságának elnöke, ráadásul két hónapja részt vesz a büntetőjogi perrendtartás módosítán dolgozó testület munkájában is. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS