2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Személyazonosságival nem rendelkező külföldi román állampolgárok is szavazhatnak

2007. május 11. 16:06, utolsó frissítés: 16:24

Ezt a külügyminisztérium (MAE) jelentette be, a külföldön élő román állampolgárok népszavazási részvételét megkönnyítendő. A minisztérium közleménye szerint a lejárt személyazonossági igazolvánnyal rendelkező külföldi román állampolgárok, a román diplomáciai képviseletek, követségek által e célra kibocsájtott útiokmányok segítéségével szavazhatnak.


Azoknak a román állampolgárok, akik nem rendelkeznek személyazonosságival, de részt szeretnének venni a május 19.-i népszavazáson, a konzuli hivataloknál válthatják ki okmányaikat.

A személyazonosságit helyettesítő igazolványokat rövidebb idő alatt kibocsájtják a követségek és konzulátusok azok számára, akik személyazonosságukat legkevesebb egy éve lejárt útlevéllel, vagy más jellegű hivatalos okirattal igazolni tudják.

Ez esetben a szavazásra feljogosító igazolványt a konzuli hivatalhoz benyújtott kérvénnyel egy munkanapon belül kibocsájtják az illetékesek. Ha az igazolványt igénylő személy nem tudja bizonyítani kilétét, a hazai hatóságok visszajelzésére van szükség, ami pár nappal meghosszabbítja az eljárást. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS