2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elemzés: pártkasszákat tölthetnek fel az állami CEC-ből

2007. május 15. 12:24, utolsó frissítés: 12:27

"Miféle nagy dolgot csinált a CEC volt elnöke – nem mintha az utódja olyan nagy zseni volna? A CEC csak egy ingatlanüzlet, senkit sem érdekel, hogy éppen ki irányítja" – idézi egy közelebbről meg nem nevezett gazdasági szakújságíró véleményét CEC-ügyben a Hotnews hírportál elemzője, George Vulcănescu.

Az elemző decemberben már emlékeztetett arra: azzal, hogy a CEC privatizációját bizonytalan időre elhalasztották, a politikai-gazdasági elit "egy fejni való tehenet kapott nem várt karácsonyi ajándékként". Most, miután a pénzügyminiszter meglepetésszerűen leváltotta a CEC vezetését, illetve bizonyossá vált, hogy a pénzintézet még legalább egy évig állami kézben marad, Vulcănescu megerősíti korábbi véleményét.

Sebastian Vlădescu volt pénzügyminiszter decemberben jelentette be, hogy a CEC főrészvényeseként a kormány az állami költségvetésből 250 millió lejjel emeli a pénzintézet alaptőkéjét.

Az új miniszter, Varujan Vosganian annak ellenére menesztette nemrég a CEC elnökét, Eugen Rădulescut, hogy állami támogatás és a szakszervezetek ellenállása dacára igyekezett átstrukturálni a bankot – mégha ez az igyekezet nem is látszik meg


a CEC-kasszásnénik felkészültségén és átlagéletkorán.

Ezzel együtt a bank eredményei három fő mutató – a teljes aktívum, a letétek és a hitelek mértéke – egyarán 7%-kal bővült az utóbbi negyedévben, ami 3%-kal haladja meg a bankszektor növekedési átlagát. A tavalyi profit tízszer magasabb volt a 2005-ösnél.

Vulcănescu szerint Rădulescu hirtelen menesztése, illetve a tőkeemelés összefüggésben van azzal, hogy az esetleges előrehozott választásokat nem is számítva Romániában választási év következik, ami a felfüggesztett államfő sorsáról kiírt népszavazással kezdődik.

"Nyilvánvaló, hogy a pénzügyi erőforrások miatti harc már abban a pillanatban elkezdődött, mikor a korrupcióellenes ügyészség (DNA) blokkolta egyes olyan cégvezetők hozzájárulásait, akik mivel az üzleti életben és a politikában egyaránt riválisok, most egymást jelentik fel" – írja Vulcănescu. A CEC az állami elit aranytojást tojó csirkéje, amelyre most új kotlóst ültettek – fogalmaz egy lefordíthatatlan szójátékot tartalmazó rigmussal az elemző. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS