2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EU-szankciókat követel Romániával szemben Macovei

2007. május 16. 17:12, utolsó frissítés: 17:22

Az igazságügyi reformok, Románia EU-csatlakozása után leálltak – nyilatkozta a Die Welt napilapnak Monica Macovei volt igazságügyi miniszter. A reformok stagnálásának oka, hogy a bukaresti hatóságok megpróbálták az első Tăriceanu-kormány által életbe léptetett korrupcióellenes eljárásokat kivédeni – véli Macovei.

A leváltott igazságügyi miniszter szerint az Európai Bizottságnak továbbra figyelnie kell az igazságügyi reformokra, és szankciókat kell kirónia Románia számára, amennyiben nem teljesíti vállalt kötelezettségeit.

A német napilapnak adott interjúban Macovei kifejtette, a korrupció elleni harc leállását a csatlakozás után számos konkrétum igazolja: így egy január 1. előtt életbe lépett törvény is, amely megtiltja az államnak, hogy veszteséges állami vállalatokat finanszírozzon.

Ezt a törvényt a Tăriceanu-kormány megszegte azzal, hogy 28 cégnek juttatott pénzügyi támogatást anélkül, hogy erről az EU illetékes szerveivel egyeztetett volna. Ugyancsak január 1-től feledésbe merült a pártfinanszírozási törvény. Emellett a parlament újra megpróbálja törvényesíteni a duty-free üzletek működését a Romániával szomszédos, nem EU-tagállamok határátkelőin, ami csempészetnek kedvez. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS