2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Autonómiáról konzultál kisebbségi magyar szakértőkkel Sólyom

2007. május 17. 14:15, utolsó frissítés: 14:15

Harmadjára találkozik konferencia keretében kisebbségi magyar értelmiségiekkel Sólyom László. A köztársasági elnök kezdeményezte tanácskozás témája: "autonómia, regionalizmus, regionális fejlesztés". A tanácskozás színhelye az államelnöki hivatal, a Sándor-palota a budai Várban. Sólyom a Határon túli magyarság a 21. században című konferenciasorozatot 2006 tavaszán indította.


A köztársasági elnök többször kifejtette, elnöki tevékenysége egyik sarkalatos pontjának tartja a nemzeti összetartozás erősítését, s ennek egyik feltétele a határon túli magyarok helyzetének megismerése.

Az első tanácskozás után az államfő azt mondta: ismételten beigazolódott, nem lehet általában a határon túli magyarságról beszélni, az egyes országokon belül is rendkívül tagolt a magyarság helyzete, régiónként gyökeresen mások a magyar emberek kilátásai. A köztársasági elnök akkor azt is hangsúlyozta: a konferenciasorozat nem érinti a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) szükséges és fontos tevékenységét, és nem is illeszkedik annak kormányzati és politikai környezetébe.

A 2006 november végén tartott az Identitás-megőrzés tömbben és szórványban című második konferencián Sólyom László úgy fogalmazott: a konferencia előnye, hogy "itt a határon túli közösségek egymás álláspontját is meg tudják ismerni", Magyarország pedig a határon túli magyarokról érkező híreket nem politikai pártokon keresztül kapja, hanem közvetlenül.

A résztvevők azt hangsúlyozták: az autonóm módon történő integrációban látják a szórványban élők jövőjét. Az asszimilációval szemben az autonóm módon történő integráció lehet az identitás megőrzésének biztosítéka.

Kiemelték, hogy a szórványok helyzete különleges intézményeket igényel, amelyek magukban foglalják az anyanyelvi iskolarendszert, a szórványközpontokat és a kollégiumokat. A szórványgondozás hálózatok fenntartását feltételezi, melyekben különleges szerepük van az egyházaknak, a szakképzett értelmiségnek, valamint a kommunikáció új lehetőségeinek. A fejlesztéspolitika kulcskérdéseiben a határon túli szereplőkkel pártpolitikától független konszenzust kell kialakítani, és ehhez hazai részről megfelelő szakigazgatásra van szükség – mondták. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS